Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Guardiola v Bayernu: Velkého tlaku jsem si vědom

Sport

  14:56
BERLÍN - Španělský fotbalový trenér Pep Guardiola si je vědom velkého tlaku, jemuž bude čelit v Bayernu Mnichov, který bude v nadcházející sezoně obhajovat vítězství v Lize mistrů, bundeslize a Německém poháru. Na tuto výzvu je ale bývalý úspěšný hráč a trenér Barcelony prý připraven. Prohlásil to na pondělní nástupní tiskové konferenci v Mnichově. Angažmá v bavorském klubu, kde podepsal smlouvu do roku 2016, přitom označil za dar.

Pep Guardiola poprvé v Bayernu Mnichov. foto: ČTK

"Toho tlaku jsem si vědom. Musím ho respektovat a žít s ním," uvedl dvaačtyřicetiletý Španěl, který s katalánským velkoklubem vyhrál během čtyř let 14 trofejí. Po odchodu z Barcelony si vzal minulou sezonu od trénování volno, které strávil v New Yorku. V lednu kývl na nabídku Bayernu, kde přebírá trenérské žezlo po úspěšném Juppu Heynckesovi.

"Jsem na tuto novou výzvu připraven," prohlásil Guardiola. "Doba mého působení v Barceloně byla úžasná, potřeboval jsem ale novou výzvu. A tu mi Bayern dal. Jsem na ni připraven a udělám maximum," doplnil.

Podle prezidenta mnichovského týmu Uliho Hoenesse čeká Bayern v nové sezoně to nejtěžší - udržet se nahoře. "Pep Guardiola je ten nejlepší, který to může dokázat. Kdo jiný, než on," konstatoval na adresu nového trenéra.

Předseda představenstva klubu Karl-Heinz Rummenigge považuje za hlavní obhajobu ligového titulu. Pokud by Bayern zopakoval zisk i obou zbývajících trofejí z loňské sezony, bylo by to podle něj "pěkné".

Ačkoli měl Guardiola nabídky i z dalších předních evropských mužstev - nejčastěji se mluvilo o zájmu londýnské Chelsea - pro německého mistra se rozhodl kvůli jeho hráčům a historii klubu. "Možnost působit v Bayernu považuji za dar a za velké štěstí," řekl nový kouč, na jehož první tiskovou konferenci v Mnichově přišlo na 250 novinářů a zaznamenávalo ji 50 televizních a rozhlasových štábů. Podle mluvčího klubu to byla vůbec největší tisková konference v dějinách Bayernu.

Guardiola na ní mluvil německy, což se intenzivně učil během pobytu v New Yorku. "Dobrý den a pozdrav bůh," oslovil typicky bavorsky přítomné novináře, kterým se vzápětí za svou němčinu omluvil. "Učil jsem se jenom rok a New York není optimální místo, kde se naučit německy," poznamenal.

Čeká ho šílenství

Přiznal, že z mediálního šílenství kolem své osoby v Mnichově je trochu nervózní. To přitom bude pokračovat i v následujících dnech. Ve středu poprvé povede trénink svých nových svěřenců, na kterém se očekává až 50 tisíc fanoušků Bayernu. Vstupenky na něj se prodávají po pěti eurech (130 Kč) a výtěžek poputuje na pomoc obětem nedávných povodní.

Podle očekávání si Guardiola složil realizační tým ze svých krajanů. Jeho asistentem bude Domenec Torrent, skautem a odborníkem přes videorozbory Carles Planchart a kondičním trenérem Lorenzo Buenaventura. Blízkým spolupracovníkem Guardioly bude nadále Manel Estiarte, bývalý španělský reprezentant ve vodním pólu, v němž startoval na šesti olympiádách.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...