Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Gündogan: Proti Česku musíme být lepší než v posledních zápasech, chceme podat kvalitní výkon

Ilkay Gundogan slaví branku do sítě Aston Villy. foto: Reuters

Lipsko - Němečtí fotbalisté podle záložníka Ilkaye Gündogana musejí ve středeční domácí přípravě s Českou republikou podat lepší výkon než v posledních zápasech. Svěřenci trenéra Joachima Löwa z pěti duelů v tomto kalendářním roce pouze jednou zvítězili.
  16:13

Němci v Lize národů porazili Ukrajinu 2:1, se Švýcarskem v této soutěži remizovali 1:1 a 3:3. Další nerozhodné výsledky letos uhráli v Lize národů proti Španělsku (1:1) a v přípravném utkání s Tureckem (3:3).

ONLINE REPORTÁŽ Z UTKÁNÍ NĚMECKO - ČESKO SLEDUJTE ZDE

„Chceme podat kvalitní výkon, dobře reprezentovat svou zemi, a pokud to půjde, také zvítězit. V posledních zápasech se nám to ne vždy dařilo. Teď musíme být lepší,“ řekl Gündogan na on-line tiskové konferenci.

Třicetiletý záložník Manchesteru City by proti Česku mohl domácí mužstvo vést v Lipsku jako kapitán, protože je s 39 reprezentačními starty jedním z nejzkušenějších německých hráčů, s nimiž Löw počítá pro středeční duel. 

Některé další fotbalisty totiž kouč bude šetřit na nadcházející zápasy Ligy národů proti Ukrajině a Španělsku.

Ilkay Gundogan slaví branku do sítě Aston Villy.
Dia Seba z Izraele a Lukáš Provod z Česka v souboji o míč

„Předpokládám, že když nastoupím, budu mít kapitánskou pásku. Ale ještě nevím, zda mě trenér postaví. Samozřejmě bych byl šťastný. Moje role je v posledních měsících podobná. Jsem jeden z nejzkušenějších v týmu a snažím se podávat odpovídající výkony. Pokud někdo bude potřebovat poradit nebo bude potřeba něco řešit, samozřejmě se toho chopím,“ uvedl Gündogan.

Na minulém srazu chyběl kvůli nákaze koronavirem. „Je to skvělý pocit být zpátky. Cítím se dobře a těším se na reprezentační utkání. Jsem rád, že po nucené přestávce mám zase dostatečný zápasový rytmus a mohu nastupovat silnější. Sám mám na sebe vysoké požadavky,“ prohlásil bývalý středopolař Dortmundu.

„Když jsem byl pozitivní, měl jsem velkou starost o lidi kolem sebe, jako rodiče a prarodiče. Poradil jsem si s covidem docela dobře, i když jsem měl závažnější příznaky. Máme zodpovědnost, nesmíme být sobečtí a potřebujeme chránit lidi kolem sebe. První dva týdny po návratu k tréninku byly složitější, ale pak jsem se do toho znovu dostal a teď už jsem stoprocentní,“ doplnil Gündogan.

Podle něj se kvůli koronavirové pandemii na národní mužstva a utkání během reprezentační přestávky nahlíží převážně negativně. „Mnoho fanoušků teď ze zápasů národních týmů není úplně nadšených. Lidé se ptají, proč musí hrát reprezentace teď? Možná to souvisí s koronou,“ konstatoval rodák z Gelsenkirchenu. 

Autor: