Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zásah policie jsem čekala mnohem dříve, říká bývalá šéfka fotbalové revizní komise

Sport

  19:31
PRAHA - Bývalou předsedkyni odvolací a revizní komise Fotbalové asociace ČR Markétu Haindlovou dnešní policejní razie v sídle FAČR nepřekvapila. Naopak ji prý čekala mnohem dříve. Na problémy s dotacemi totiž prý upozorňovala už v letech 2011 až 2013, kdy hospodaření FAČR kontrolovala.

Markéta Haindlová foto: archiv MAFRA

„Před čtyřmi roky jsem skončila ve funkci, kdy jsem kontrolovala hospodaření asociace a opakovaně jsme upozorňovala na to, že se mi nelíbí způsob rozdělování dotací do fotbalu. Systém mi nepřišel dobře nastavený a poslední vyúčtování dotací jsem tehdy odmítla i podepsat,“ řekla Haindlová v rozhovoru pro rádio Impuls.

„Fotbalové prostředí má dlouhodobě špatnou pověst a osobně bych takovou akci čekala dřív. Spíš mě překvapuje, že to trvalo tak dlouho. Čekala jsem, kdy nastane politická vůle pro takový krok,“ dodala.

Současná předsedkyně České asociace fotbalových hráčů v roce 2013 dokonce zvažovala kandidaturu na předsedkyni FAČR, aby tak mohla upozornit na problémy, ale nenašla potřebnou podporu. Jediným kandidátem zůstal Miroslav Pelta. Haindlová nakonec ani neobhajovala funkci v ORK.

Policie ve středu zasahuje v sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově a zadržela předsedu asociace Miroslava Peltu. Vyšetřovatelé prohledávali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde dnes rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu.

Zadrženi byli také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchá i bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.

Autor: