Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hašek: Nechci to řešit po telefonu

Sport

  22:25
PRAHA - V neděli večer vyslal do Česka jasný vzkaz: S podceňovaným arabským klubem jsem ve Spojených arabských emirátech překvapivě vyhrál ligu. Odpověď na otázku, která české fanoušky zajímá ze všeho nejvíce, však od Ivana Haška zase nepřišla. Proč stále neoznámil, zda hodlá kandidovat na předsedu Českomoravského fotbalového svazu?

Ivan Hašek mluví na zasedání valné hromady ČMFS foto: Lidové noviny

Potřebuji se nejprve sejít s několika lidmi a probrat s nimi situaci. Jestliže jste rok a půl v zahraničí, díváte se na věci trochu jinak,“ vysvětluje pro Lidové noviny Hašek. I den po triumfu s Al Ahlí pečlivě volil slova, aby ani náznakem nic neprozradil. Byl jako diplomat, který pečlivě našlapuje kolem horkého tématu tak, aby si to nerozházel ani u jedné strany.

Přitom už zítra se začne odpočítávat poslední měsíc do volební valné hromady. „Nechci dělat zásadní rozhodnutí po telefonu, jsem zvyklý řešit věci napřímo. Lidé by se to měli dozvědět ode mě, a ne přes média,“ říká rezolutně Hašek.

Schůzka se šejky ho ještě čeká
Měl za sebou bouřlivé oslavy a­další porci příjemných starostí ještě před sebou. Klub z rozpálené Dubaje sice dovedl už k pátému ligovému titulu, jenže letos s ním mocní šejkové příliš nepočítali. „Nepatřili jsme před sezonou mezi favority. Ostatní kluby investovaly do hráčů několikanásobně víc než my. O to je náš úspěch cennější,“ pochvaluje si Hašek.

Titul si jeho tým zajistil až v posledním kole, když vyhrál 3:1 na půdě klubu Al Šabab. Před posledním utkání sezony měl přitom v­ čele jen jednobodový náskok. „Nebylo to jednoduché. Museli jsme vyhrát venku, bylo tam hodně nervozity,“ přiznal trenér.

Po utkání pak na hřišti s hráči slavil dokonce i korunní princ Dubaje. „Byl dokonce ještě den před utkáním osobně podpořit hráče v kabině. Pro Dubaj je naše vítězství velká reklama, vždyť právě Al Ahlí si zahraje na mistrovství světa klubů,“ připomíná Hašek.

Jestli u toho bude i on však vůbec není jisté, byť by si to zřejmě dubajští šejkové přáli. „Vím, jak to budu řešit já, ale nechci předbíhat. Nejdříve se s nimi musím sejít,“ tvrdí český trenér. Znamená to, že skutečně uvažuje o kandidatuře na svazového předsedu? Spekuluje se, že se o­něj zajímají francouzské kluby, a­ ani na Arabském poloostrově by nouzi o­práci neměl.

„Jsem především trenér, ale víc bych to nechtěl zatím rozebírat. Jsem v kontaktu s některými lidmi, kteří se pohybují kolem českého fotbalu, ale rád bych se s nimi ještě sešel osobně,“ plánuje.

Kubíček: Kandidovat bude
Šéf Sigmy Olomouc a jeden z­členů údajného Haškova volebního štábu má však jasno: „Nepochybuji o tom, že do voleb Ivan půjde. Všechno je nachystané, jenom se čeká na jeho slovo.“ Haškovo lavírování přesto dostalo český fotbal do zvláštní situace. Deset dní před uzavřením přihlášek tak jediným kandidátem na předsedu stále zůstává žižkovský šéf Luděk Vinš.

A tomu by Haškovo vyčkávání mohlo náramně hrát do karet - část funkcionářů možná s Haškem ztratí trpělivost, a raději se přikloní na Vinšovu stranu. „Důležité není, jestli cítím podporu teď, ale jestli ji budu cítit, až se vrátím do Česka. Zatím všechno řešíme jen po telefonu. Potřebuji se ještě s určitými lidmi sejít,“ opakuje stále dokola Hašek.

Vyznat se v jeho slovech je jako řešit složitý rébus. Tajenka by se však mohla odkrýt už příští týden. „Vím, že to každého zajímá, ale nechci předbíhat,“ dodává Hašek.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.