Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hašek: Pokud bude Nedvěd hrát, je připraven reprezentaci pomoci

Sport

  13:16aktualizováno  14:05
PRAHA - Večírkoví hříšníci Milan Baroš a Václav Svěrkoš se vrací zpět do fotbalové reprezentace. A s nimi se v dresu národního týmu po delší době objeví Jiří Štajner a Tomáš Sivok. To jsou nejzajímavější jména první nominace nového reprezentačního kouč a předsedy ČMFS Ivana Haška ve funkci. Možný je navíc i návrat Pavla Nedvěda.

Nedvědovo loučení v Juve. foto: ČTK

Hašek na zápas s Belgií pozval i útočníky Milana Baroše a Václava Svěrkoše. Ti byli bývalým svazovým vedením vyřazeni z reprezentace za účast na večírku po jarní kvalifikaci se Slovenskem.

Trenéra naopak mrzí, že proti Belgii nemůže nasadit Tomáše Rosického. Ten se sice nedávno po roce a půl vrátil do sestavy Arsenalu, ale nyní jej zbrzdilo zranění stehenního svalu. "Po tak dlouhé pauze bývá normální, že se něco takového stane. Hlavní je, že drží ta operovaná šlacha pod kolenem. Tohle není zdaleka tak vážné a věřím v jeho účast už v kvalifikačním zápase na Slovensku," řekl Hašek.

Reprezentační trenér zároveň potvrdil, že 5. září do bitvy v Bratislavě se Slovenskem, které nyní má před českým týmem v čele skupiny už sedmibodový náskok, nasadí útočníka ruské Samary Jana Kollera. Ten v reprezentaci skončil po loňském mistrovství Evropy, ale nyní prý hodlá národnímu týmu znovu pomoci. "Honza přislíbil, že bude k dispozici, pokud bude zdravotně v pořádku," uvedl Hašek.

Úplnou utopií ale podle něj není ani možný senzační návrat Pavla Nedvěda. Ten sice na konci května skončil v Juventusu Turín a podle všeho i s celou kariérou, ovšem v posledních dnech si pohrává s myšlenkou na návrat. "Pokud bude Pavel pokračovat, je připraven nastoupit za národní mužstvo," prohlásil Hašek.

Ten na duel s Belgií zatím nominoval 19 hráčů. Velký návrat zažívá Štajner, který naposledy oblékl reprezentační dres v září před třemi lety. Rok se v reprezentaci neobjevil ani Sivok. "Štajner měl výborné jaro, může nám pomoci na místě Libora Sionka, který měl teď zdravotní potíže. Tomáš Sivok zase byl jednou z hlavních postav Besiktase při tažení za double," vysvětlil Hašek. Nevyloučil, že před zápasem s Belgií ještě povolá někoho z náhradníků.

Reprezentanti se sejdou v pondělí v Praze. Z hotelu Praha vzápětí vyrazí do Teplic, kde se ve středu na tamních Stínadlech poměří s Belgičany. Zápas Čechům poslouží jako generálka na podzimní klíčové duely světové kvalifikace, v níž zatím zaostávají za postupovými příčkami.

NOMINACE FOTBALOVÉ REPREZENTACE NA PŘÍPRAVNÝ ZÁPAS S BELGIÍ

Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - 67 zápasů/0 branek
Jaroslav Drobný (Hertha Berlín) 1/0
Obránci:
Jan Šimůnek (Wolfsburg) 1/0
Tomáš Sivok (Besiktas) 6/0
Zdeněk Grygera (Juventus) 62/2
Marek Jankulovski (AC Milán) 74/11
Michal Kadlec (Leverkusen) 11/1
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) 15/1
David Rozehnal (Hamburk) 56/0
Roman Hubník (Sparta Praha) 1/0
Záložníci:
David Jarolím (Hamburger SV) 24/1
Daniel Pudil (Genk) 4/1
Jaroslav Plašil (Bordeaux) 47/3
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 21/0
Jan Polák (Anderlecht) 47/6
Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray) 73/32
Jiří Štajner (Hannover) 27/4
Tomáš Necid (CSKA Moskva) 5/2
Václav Svěrkoš (Sochaux) 7/1


Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.