Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hašek usiluje o zvolení do UEFA, ale jeho šance jsou mizivé

Sport

  10:10
PAŘÍŽ - Český fotbal by mohl mít od úterka svého muže ve vedení Evropské fotbalové unie. Na 35. kongresu UEFA bude zvolen předseda a sedm z patnácti členů výkonného výboru, do kterého kandiduje i šéf ČMFS Ivan Hašek.

Ivan Hašek (vpravo) foto: ČTK

Sedmačtyřicetiletý Hašek je jedním ze třinácti adeptů na sedm volných míst, přičemž šestice kandidátů se uchází o znovuzvolení. Mezi uchazeči jsou i fotbalové legendy jako král střelců z mistrovství světa v roce 1974 Polák Grzegorz Lato či brankář bulharského týmu ze semifinále MS v roce 1994 Borislav Michajlov.

Hašek poslední týdny trávil cestováním po Evropě a získáváním potřebných hlasů. Sám však přiznává, že jeho šance na zvolení jsou mizivé, a to hlavně proto, že jedním z členů exekutivy UEFA je předseda slovenského svazu František Laurinec. "Ta šance je skutečně velmi malá, ale zkusit to musím," uvedl Hašek při oznámení kandidatury.

Dosud posledním členem výkonného výboru z České republiky byl František Chvalovský, jenž svůj post opustil v roce 2002 po problémech spojených s podnikatelskými aktivitami, které ho stály také funkci předsedy ČMFS. Exekutiva UEFA má patnáct členů a každé dva roky se obměňuje její část.

Sedmi členům výboru vypršel mandát, šest z nich chce ale ve funkci pokračovat: místopředsedové Turek Senes Erzik a Španěl Ángel María Villar Llona a dále Portugalec Gilberto Madaíl, Ukrajinec Hryhorij Surkys, Rumun Mircea Sandu a Litevec Liutauras Varanavičius. Kandidovat už znovu nebude jen Joseph Mifsud z Malty, místo něho ale chce do exekutivy jeho krajan Norman Darmanin Demajo. Současný předseda polského svazu Lato a šéf ukrajinského fotbalu Surkys mohou svou kandidaturu opírat o skutečnost, že jejich svazy uspořádají mistrovství Evropy v roce 2012.

Znovuzvolení Platiniho bude jen formalitou

Zatímco na místa ve výkonném výboru je přetlak, na post předsedy je jediný kandidát - současný šéf UEFA Michal Platini. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy v letech 1983 až 1985 se od svého zvolení v roce 2007 podepsal pod řadu změn v chodu UEFA.

Především se zasloužil o to, aby v pohárových soutěžích měly větší šanci objevovat se i celky z méně silných lig. UEFA pod jeho vedením rovněž zavádí politiku finančního fair play, které má pomoci omezit zadlužování klubů. Jeho znovuzvolení by mělo být jen formalitou. Pařížský volební kongres UEFA začne v úterý v 9:30, skončit by měl do 16:30. Součástí budou i zprávy o činnosti a hospodaření UEFA v minulé sezoně či schválení rozpočtu na příští sezonu.

Kandidáti a volby do vedení UEFA

Kandidáti do výkonného výboru UEFA
Současní členové:
Senes Erzik (Tur.), Ángel María Villar Llona (Šp.), Gilberto Madaíl (Portug.), Hryhorij Surkys (Ukr.), Mircea Sandu (Rum.), Liutauras Varanavičius (Lit.).
Noví uchazeči: François De Keersmacker (Belg.), Norman Darmanin Demajo (Malta), Sergej Fursenko (Rus.), Peter Gilliéron (Švýc.) IVAN HAŠEK, Grzegorz Lato (Pol.), Borislav Michajlov (Bulh.).

Členové s platným mandátem
Theo Zwanziger (Německo), Giancarlo Abete (Itálie), Allan Hansen (Dánsko), František Laurinec (Slovensko), Michael van Praag (Nizozemsko), Abraham Luzon (Izrael), Geoffrey Thompson (Anglie), Marios Lefkaritis (Kypr).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!