130 let
Fotbalisté Finska slaví historický postup na mistrovství Evropy. Zajistila jim...

Fotbalisté Finska slaví historický postup na mistrovství Evropy. Zajistila jim ho páteční výhra 3:0 nad Lichtenštejnskem, kterou řídil kanonýr Teemu Pukki. | foto: Reuters

Historický moment. Finové jsou poprvé v historii na Euru, postoupilo i Švédsko

Sport
  •   20:01aktualizováno  23:01
Helsinky - Fotbalisté Finska slaví historický postup na mistrovství Evropy. V utkání 9. kola kvalifikace doma porazili Lichtenštejnsko 3:0 a doplnili tak ve skupině J Itálii, která už měla jistotu prvního místa. Pošesté v řadě se na Euro kvalifikovali Švédové, a to díky výhře 2:0 v Rumunsku.

Už jistý účastník ME Španělsko přehrálo Maltu 7:0, gólově se prosadili dva debutanti. Nejblíže k postupu ve skupině D mají Dánové, kteří zvítězili nad Gibraltarem 6:0, a Švýcaři. Ti až díky brance z 77. minuty zdolali Gruzii 1:0.

O výhře Finů rozhodl v 21. minutě Jasse Tuominen. Po přestávce se pak dvakrát prosadil Teemu Pukki, nejdříve v 63. minutě z penalty a o necelou čtvrthodinu později z dorážky vlastní střely. Devětadvacetiletý útočník anglického Norwiche dal v kvalifikaci už devět gólů a s 24 brankami se osamostatnil na třetím místě historické střelecké tabulky finské reprezentace.

Švédští fotbalisté se na ME kvalifikovali pošesté v řadě. Dopomohla jim k tomu v přímém souboji o postup ve skupině F výhra 2:0 v Rumunsku, kterou brankami v prvním poločase zařídili Marcus Berg a Robin Quaison. Největším úspěchem Skandinávců na závěrečném turnaji je třetí místo z Eura 1992, které pořádali.

Švédští fotbalisté se pošesté v řadě kvalifikovali na mistrovství Evropy. Dopomohla jim k tomu v přímém souboji o postup výhra 2:0 v Rumunsku, kterou brankami v prvním poločase zařídili Marcus Berg a Robin Quaison.

Jistým vítězem této skupiny je už Španělsko, které deklasovalo Maltu 7:0. Branky dali v první půli Álvaro Morata a Santi Cazorla, po přestávce pálili debutanti Pau Torres a Dani Olmo, na něž navázali Pablo Sarabia, Gerard Moreno a Jesús Navas.

K postupu ze skupiny D se přiblížilo Dánsko. Gibraltar porazilo 6:0 díky dvěma brankám Roberta Skova a Christiana Eriksena, dalšími střelci byli Christian Gytkjaer a Martin Braithwaite. Dánové vedou před posledním zápasem tabulku s náskokem jednoho bodu před Švýcarskem a tří před Irskem, na jehož hřišti kvalifikaci v pondělí zakončí. Švýcaři budou hrát proti Gibraltaru.

Účast na šampionátu, který se premiérově uskuteční ve 12 zemích po celém kontinentu, má po dnešku jistou polovina z 24 týmů. Vedle Švédska a Finska to jsou reprezentace České republiky, Anglie, Turecka, Francie, Belgie, Itálie, Polska, Ruska, Španělska a Ukrajiny. 

Autor: ČTK