Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hlavně kuráž. Sparta půjde v Liverpoolu za senzačním postupem

Sport

  16:00
PRAHA - Kdo se bojí, nesmí na Anfield Road. Slabost si fotbalisté Sparty za žádnou cenu nemohou dovolit, v Liverpoolu se zaváhání nepromíjejí. Od začátku sezony jim už sedm soupeřů poskytlo vodítko, jak si z legendárního stadionu odvést výsledek, který by českého mistra posunul do osmifinále Evropské ligy.

Sparta - Liverpool (fotbalisté Sparty) foto:  František Vlček, Lidové noviny

Kdyby Sparta dopadla stejně jako třeba Arsenal nebo Northampton ze čtvrté anglické ligy, mohli by její hráči zvednout ruce nad hlavu. Není to zajímavá představa? K jejímu naplnění schází ostrých devadesát minut. Po bezbrankové remíze z Prahy nejsou myšlenky sparťanů na postup už utopií. Zbývá si udržet zdravou kuráž i respekt a předvést ještě větší nasázení.

ON-LINE REPORTÁŽ ZAČÍNÁ V 18:45 HODIN, SAMOTNÝ ZÁPAS PAK OD 19:00 HODIN!

Matematika je jasná: pokud hosté zvítězí, budou hrát nerozhodně a vstřelí gól, nebo uspějí v prodloužení, zrodí se senzace. "Soupeř zůstává favoritem, jenže cítíme šanci a budeme bojovat," shrnul výchozí pozici trenér Jozef Chovanec. Hodně záleží na tom, jakou tvář současný Liverpool ukáže. Slavné jméno mu k úspěchu dávno nestačí, od začátku sezony doplácí na proměnlivou formu, i když po nástupu trenéra Dalglishe začal v anglické lize pomalu stoupat vzhůru.

Příprava podle Ježka nefunguje
Jenže minulý týden na Letné nepředvedl Liverpool žádná fotbalová kouzla. Vždyť podle statistik ani jednou nevystřelil na Blažkovu branku. "Sparta nám ukázala, že je obtížný protivník, a to se nezmění. Věřím, že se hlavně změní náš projev," vystihl Dalglish očekávání spojená s odvetou.

FC LIVERPOOL - SPARTA PRAHA

Pravděpodobné sestavy

Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Wilson - Kuijt, Lucas, Meireles, Maxi Rodríguez - N`gog, J. Cole.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek -Sionko, Matějovský, Abena, Kadlec - Kweuke.

Inspirace pro Spartu: Od začátku sezony uhrálo na Anfield Road sedm týmů výsledek, který by dnes Spartě přinesl postup: Arsenal 1:1, Northampton 2:2, Sunderland 2:2, Blackpool 1:2, Wolverhampton 0:1, Everton 2:2, Wigan 1:1

Evropská liga, odveta 1. kola vyřazovací fáze. První zápas 0:0.

V Liverpoolu nepropadají panice. Ze sestavy znovu vynechají kapitána Stevena Gerrarda, přestože se stav zraněné hvězdy výrazně zlepšil. Dalglish kvůli Spartě nemíní riskovat. "Stevie se už cítí líp, ale musíme uvažovat v delším časovém horizontu a nedívat se jen na jeden zápas." Marodku opustil dánský obránce Daniel Agger, na debut v rudém dresu si ještě počká útočník Andy Caroll, miliardová posila z Newcastlu.

Lišit se bude výrazně kulisa zápasu. Když víc než 40 tisíc diváků na tribunách vstane a začne řvát, mohli by se méně zkušeným sparťanům rozklepat kolena. "Na to se nedá připravit. Můžete hráče upozornit, ale zase ne příliš, aby je to nesvazovalo." Chovanec čerpá z vlastních zkušeností. Za hráčské kariéry zažil, jak trenér Václav Ježek pouštěl hráčům u reprezentace při tréninku zvuk bouřících diváků z amplionů. "Stejně to nemělo žádný efekt," mávl rukou.

V Anglii se mluví jen o postupu Liverpoolu, jiná varianta domácí nezajímá. "Není to poprvé, kdy proti nám stojí soupeř, který má větší zvuk a věří si," řekl Chovanec. Sparta už ukázala, že si s podobnou pozicí umí poradit. Během chladného anglického večera to zkusí znovu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...