Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hledání náhrady za Rosického

Sport

  12:04
PRAHA - Tvůrce hry, špílmachr, playmaker, režisér nebo střední halv. Ve fotbale dává hře myšlenku, rozdává geniální přihrávky, a když na hřišti chybí, je zle. Česká reprezentace má kreativní hráče hned dva, jenže oba jsou momentálně mimo hru a ještě dost dlouho zřejmě budou. Návrat zraněných Tomáše Rosického a Marka Matějovského se dá očekávat nejdřív na začátku příštího roku.

Pan Nenahraditelný. foto: ČTK

"Bezvládí“ ve středu zálohy je už několik měsíců hlavní komplikací českého týmu. Ten má navíc před sebou tři klíčové podzimní zápasy.

Trenér Petr Rada zatím improvizuje, jenže výsledek bývá stejně nejistý jako naděje, že nezmoknete, když se blíží bouřka a vy nemáte deštník. "Žádnou náhradu za Rosického prostě nevidím. Hráče v lize sleduji, ale to by musel někdo z nich zazářit,“ neskrývá Rada.

Existuje ještě nějaké nevyzkoušené, neotřelé řešení? Najde se další Matějovský, který do národního týmu pronikne i z české ligy?
Když si Rada stejnou otázku položil naposledy, jako první ho napadlo jméno ostravského kapitána Rudolfa Otepky. Baník se trápí, ale drobný záložník z mizérie jasně vyčnívá. "Je zkušený, umí připravit šance, a když je v pohodě, skvěle zahrává standardky,“ hodnotí Otepku jeho trenér Karel Večeřa.

Otepka by se sice stal reprezentačním nováčkem ve 34 letech, ale pro krátkodobý záskok za Rosického by to nemuselo vadit. "Mě už to ani neláká. Když jsem se do národního týmu nedostal za třináct let, proč bych se tam měl cpát teď,“ diví se ostravský špílmachr.
Trenér české jednadvacítky Jiří Kotrba má však jiný názor: "Možná je jen příliš skromný. Já jako trenér neřeším, jestli je hráči třicet, nebo pětatřicet let.“

Otepka, Horváth a kdo dál?
Najít v české lize schopného tvořivého záložníka není tak těžké. Co třeba plzeňský Pavel Horváth nebo brněnský Tomáš Polách? I oni však mají stejně jako Otepka jeden velký handicap – vysoký věk. "Jsou to prototypy tvůrců hry. Nechci zpochybňovat jejich kvalitu, ale česká liga je něco jiného než mezinárodní fotbal,“ upozorňuje kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Nebo jiný problém. Radovi by se mohl hodit olomoucký Melinho nebo sparťan Karol Kisel, jenže oba mají  "špatný“ pas. První je Brazilec, druhý Slovák. "Napadá mě ještě Jan Morávek. Jeho čas sice teprve přijde, ale předpoklady pro tuto roli má velké,“ připomíná Lavička osmnáctiletý talent, který je už nyní pro fanoušky Bohemians 1905 modlou.

Předpoklady stát se fotbalovým režisérem měl vždy i Martin Vozábal. V sestavě Žižkova letos nechyběl ani jednou, je dokonalým vůdcem, ale ani on v současnosti na reprezentaci nemá. "V jednu dobu měl nakročeno do Sparty. Kdyby se to tehdy povedlo, mohl být možná dnes právě on náhradou za Rosického,“ míní Kotrba.

Rada Šimáka pozorně sleduje
Proč ani jeden ze zmíněných hráčů zatím Radovi nevytrhne trn z paty? Je to jednoduché, až na Horvátha nemají dostatek zkušeností. "Takový hráč musí mít přirozenou autoritu a dostatečnou kvalitu, aby jeho okolí vycítilo, že má na to, aby se stal vůdcem,“ upozorňuje Večeřa.

Přesně takovou definici naplňuje z neprověřených hráčů zřejmě jen jeden. Jan Šimák, jeden z největších talentů českého fotbalu, ale také bohém se svéráznou povahou, kterého psychické problémy málem dohnaly ke konci kariéry. "Když má krytá záda a trochu volnosti v zakončení, má hodně co nabídnout,“ souhlasí Lavička.
Šimák se loni v létě vrátil po nevydařeném angažmá ve Spartě do Německa, kde se kdysi proslavil, a teď obléká dres Stuttgartu. Naneštěstí pro Radu však v posledních zápasech vypadl ze základní sestavy. "Rozhodně ho ale nezavrhuji. Chci se na něj ještě osobně zajet podívat,“ říká reprezentační kouč. 


Kotrba ale upozorňuje: "Šimák není stejný typ jako Rosický. Spíš vyniká jako podhrotový útočník, a když mu někdo nutí roli tvořivého záložníka, tolik se mu nedaří.“


I proto zřejmě Rada nebude ve zbývajících třech podzimních zápasech riskovat. "V rozjeté kvalifikaci není čas. Spíš bych špílmachra hledal mezi současnými reprezentanty. Takové schopnosti má třeba David Jarolím,“ souhlasí Lavička.
Jak se před utkáním s Polskem a Slovinskem Rada rozhodne? Nominaci oznámí už příští týden.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.