Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hráči Rangers vyhlásili bojkot sociálních sítí. Nenávist se vymkla kontrole, stěžují si na eskalaci rasismu

Kamara se sápe na Kúdelu v závěru zápasu Rangers vs. Slavia. foto: Reuters

Doporučujeme
Glasgow/Praha - Po incidentu s pražskou Slávii se sociální sítě skotského týmu Rangers FC plní rasistickými urážkami. Celý tým včetně vedení se proto rozhodl platformy bojkotovat. Týden nikdo nepřidá žádný příspěvek. Fotbalisté chtějí vedení firem podnítit k razantním změnám
  12:07

UEFA boj s rasismem nemyslí vážně, důkazy proti Kúdelovi jsou přitom zdrcující, tvrdí právník Kamary

„Chceme zdůraznit narůstající znepokojení nad tím, že sociální média nemají dostatek odpovědnosti,“ napsal skotský klub ve vyjadření na oficiálním webu

Od pátečního rána se tým zdrží veškeré aktivity na Facebooku a Instagramu. Důvodem jsou rasistické výpady uživatelů, které platformy dle slov klubu nedostatečně regulují. Kapitán Rangers James Tavernier uvedl, že každý hráč černé pleti čelil za poslední týdny bezprecedentním útokům.

Kamara se v závěru zápasu Rangers FC vs. Slavia sápe na Kúdelu.
Rangers vs. Slavia: Kemar Roofe vidí od rozhodčího Orla Grinfeelda zaslouženou...

Urážky začaly eskalovat po osmifinále Evropské ligy mezi Rangers FC a Slavií Praha. Při zápase došlo k šarvátce mezi obráncem Pražanů Ondřejem Kúdelou, který po neúměrně tvrdé hře skotského týmu vulgárně urazil domácího Glena Kamaru. 

Aktéři se nyní přou, zda výpad českého hráče měl i rasistický podtext. Etická a disciplinární komise UEFA zahájila v úterý s Kúdelou řízení a preventivně mu pozastavila činnost na jedno pohárové utkání, jak informoval server Lidovky.cz. Český stoper si stopku odpykal ve čtvrtečním duelu svého klubu s Arsenalem, jelikož do Londýna kvůli zranění z reprezentačního srazu ani neodcestoval.

UEFA zahájila řízení s Kúdelou. Podle Slavie inspektor důkaz nenašel, navrhl prý ale trest pro Kamaru

Finský záložník sierroleonského původu Kamara ve čtvrtečním rozhovoru pro britskou televizi ITV prohlásil, že od incidentu s Kúdelou čelí rasistickým urážkám na sítích každý den. 

Nadávky spojené s barvou kůže potvrdil i útočník Kemar Roofe, který v zápase se Slávií dostal červenou kartu za to, že brankáři Ondřeji Kolářovi způsobil frakturu čelní kosti.

„Věříme, že sociální sítě mohou být zdravý a pozitivní nástroj pro komunikaci, avšak nesporný nárůst nenávisti se nyní vymkl kontrole,“ píší fotbalisté ve vyjádření. „Mohu potvrdit, že vedení stojí plně za naším týmem,“ okomentoval rozhodnutí ředitel Rangers Stewart Robertson. Doplnil, že klub čeká v blízké době jednání s představiteli bojkotovaných firem.

Šéf 55násobných skotských šampionů dále uvedl, že stejný problém řeší i mnoho dalších anglických klubů. 

„Všichni ztrácí trpělivost s nečinností společností, které sociální sítě provozují,“ oznámil Robertson. Na jednání s firmami zamýšlí šéf Rangers navrhnout konkrétní řešení. Jmenoval například poctivější identifikaci a trestní odpovědnost uživatelů, kteří nadávky šíří. 

„Jako klub, budeme pokračovat ve zvažování všech možností, jak na firmy zvýšit tlak, dokud nezačnou aktivně pracovat v zájmu širší veřejnosti,“ dodal závěrem ředitel Glasgow Rangers.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...