Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hradec dal Pilařově přestupu zelenou

Sport

  9:56
PRAHA - Česká liga může přijít o jeden z největších klenotů. Stále totiž není jisté, zda a v jakém dresu bude v jarní části nastupovat plzeňský záložník Václav Pilař. Dravý středopolař, který se svými výkony během posledních měsíců propracoval mezi hlavní opory národního týmu, se dohodl na kontraktu s bundesligovým Wolfsburgem.

Václav Pilař se raduje z gólu foto: Reuters

Platit by měl buď od ledna, nebo července příštího roku. Má to ale háček. Mistrovská Plzeň, ve které Pilař hostuje z Hradce Králové, má na hráče práva do konce sezony a o nějakých přestupech zatím nechce ani slyšet. "Pokud chtěl někam přestoupit, měli jsme být přizváni k jednání. Taková byla dohoda s Hradcem. Nechceme to řešit s agentem, který na nás stále tlačí," zní ze západočeského klubu, který původně chtěl na hráče uplatnit opci a zavázat si ho na delší čas.

V mateřském Hradci, kde má Pilař smlouvu až do konce následující sezony, mluví smířlivěji. "V pátek jsme na představenstvu přijali usnesení, že necháme na Vaškovi, jestli se rozhodne pro Plzeň, Wolfsburg nebo jiný klub," řekl LN ředitel Richard Jukl. "Pokud by měl odejít už v zimě, musí s tím ale souhlasit Plzeň," dodává.

Hradecký klub je v celé situaci ve výhodné pozici. Na přestupu talentovaného hráče rozhodně vydělá. "Byli jsme domluveni, že pokud odejde před koncem hostování, rozdělíme přestupní částku rovným dílem. Pokud odejde až od nás po uplatnění opce, dostane Hradec deset milionů plus polovinu se zbývající částky," potvrdil LN šéf plzeňského klubu Tomáš Paclík.

Hradecká verze je ale trochu odlišná. "Zmíněná polovina platí, jen kdyby odešel v létě z Plzně. Jinak budeme o částce ještě jednat," oponuje Jukl. Podle dostupných informací nabídl Wolfsburg za Pilaře 40 milionů korun.

Do tahanic se vložil i šéf čekého fotbalu Pelta

Rozpory obou klubů se mohou ještě vyostřit. A to v případě, že by Plzeň přestala hráče z trucu stavět. Čtyřiadvacetiletý záložník už nenastoupil k poslednímu utkání v Příbrami. Klub to odůvodnil pochybnostmi o psychické koncentrovanosti po ohlášení přestupu. Dnes by prý měl být k dispozici na tréninku. To se ale Juklovi příliš nezdá.

"Jak znám Vaška, tak se dokáže od takových věcí oprostit," oponuje hradecký ředitel. "Každopádně je škoda, že nehraje. Pak je přece lepší, aby hrál na jaře v Hradci než vůbec, ne? To by byla vůbec nejlepší varianta, ale nepravděpodobná."

Situace kolem jedné z největších nadějí českého fotbalu začíná znepokojovat i vedení reprezentace. Ta s Pilařem počítá na červnové mistrovství Evropy. "Kdybych viděl, že se situace vyvíjí špatně, musel bych si s nimi (kluby a agentem – pozn. red.) promluvit. Euro je velká šance i pro Vaška, museli bychom to řešit," říká manažer Vladimír Šmicer.

Tahanice o Pilaře nenechávají klidného ani Miroslava Peltu, nového předsedu Fotbalové asociace České republiky. Ten se závazal, že jeho hlavním úkolem bude pozvednout reprezentaci. A plzeňský záložník se stal jedním z klíčových mužů a strůjců postupu českých fotbalistů na Euro 2012 v Polsku a Ukrajině. "Mám samozřejmě eminentní zájem, aby hráč nebyl vyřazený z A-týmu. To znamená, že budu apelovat na Plzeň, na Hradec Králové, na agenta, i na samotného hráče, aby ty věci proběhly ve prospěch fotbalu," nastínil Pelta pro internetové vydání deníku Sport.

"Případ Vaška Pilaře sleduji s plnou vážností. Ale v žádném případě nemám jakýkoliv mandát k tomu, abych se stal arbitrem. Nemůžu si dovolit vměšovat se do jakékoli věci ohledně tohoto přestupu, nemám k tomu kompetence. Moje jedinou prioritou je, aby Pilař byl v optimální formě pro reprezentaci," doplnil.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.