Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hradec, Dukla a Baník zatím nedostali licenci pro první ligu

Sport

  10:25aktualizováno  15:19
PRAHA - Licenční komise FAČR na svém zasedání zatím neudělila licenci pro start v příštím ročníku první fotbalové ligy Hradci Králové, Dukle Praha a Baníku Ostrava. Všechny tři kluby se mohou odvolat k licenčnímu tribunálu, který vydá konečné rozhodnutí. Celý proces musí být uzavřen do 31. května, kdy je nejzazší termín odeslání výsledků licenčního řízení orgánům UEFA.

Radost hráčů Baníku po záchraně v první lize foto: ČTK

Licenci nedostala ani Viktoria Žižkov, která je už jistým sestupujícím. Nesplnila však ani podmínky pro druhou ligu. Hradec Králové ani Dukla nepochybují o tom, že licenci po odvolání dostanou. Dukla se dokonce proti neudělení licence razantně ohradila.

"Absolutně s tím nesouhlasíme. Veškeré dokumenty jsme dodali v časové lhůtě. Šlo o závazek vůči jinému subjektu, který jsme ale uhradili už v úterý, tedy den před zasedáním licenční komise, a vše jsme doložili. Budeme proti tomu razantně vystupovat a neprodleně se odvoláme. Beru to tak, že licenci dostaneme," řekl generální ředitel Dukly Michal Šrámek.

Předseda licenční komise Bohuslav Pavlík však tvrdí, že Dukla bezdlužnost včas nedoložila. "Do středečních 17:00 jsme nic neobdrželi, jinak by Dukla licenci dostala. Musíme přistupovat ke všem stejně," řekl Pavlík.

V případě Hradce jde o problém s trávníkem a sektorem pro fanoušky hostů. "Tuto výtku jsme věděli delší dobu a už jsme na ní začali pracovat. Dnes začaly práce na výměně trávníku a zapracujeme i na sektoru pro hosty tak, abychom vše splnili a licenci dostali," uvedl generální ředitel Hradce Richard Jukl.

V Baníku, který se již s největší pravděpodobností v soutěži zachránil, jsou podle předsedy licenční komise problémy jak se stadionem, tak s dluhy. "Jejich stadion nevyhovuje, navíc neprokázali bezdlužnost vůči ostatním klubům a vůči hráčům a zaměstnancům klubu," vysvětlil Pavlík.

Ostrava stále zápolí s následky hospodaření předchozího majitele Tomáše Petery, který klub novým vlastníkům zanechal se stomilionovým břemenem. Podle předsedy představenstva Petra Šafarčíka už klub výtky licenční komise obdržel a chystá se s nimi pracovat. "Už jsme svolali představenstvo a dozorčí radu klubu, připravíme odvolání a podnikneme nezbytné kroky. Věříme, že budeme úspěšní," řekl Šafarčík.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...