Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hráli jsme, abychom dali co nejvíc gólů, radoval se Vrba po výhře 6:0

Sport

  21:54
KRAMZACH - Byla na něm vidět radost, jak si jeho mužstvo se soupeřem suše poradilo. Ale zároveň trenér českých fotbalistů Pavel Vrba po přípravném utkání s Maltou (6:0) v rakouském Kufsteinu euforii logicky krotil.

Pavel Vrba foto: ČTK

Češi mají za sebou první test před mistrovstvím Evropy, do kterého vstoupí 13. června proti Španělsku. Do té doby je prověří ještě Rusko a Korea.

„Na začátek soustředění jsme chtěli soupeře, který není úplně na úrovni mužstev, která budou na mistrovství. Jsem rád, jak jsme to zvládli, že jsme byli výrazně lepší, dali šest gólů a měli i další šance. Z toho pohledu zápas splnil očekávání. Jsem rád, že až do konce jsme hráli na to, abychom dali co nejvíce gólů,“ prohlásil Vrba po střechou budovy, v níž byly skromné kabiny.

Češi si na úvod přípravy zastříleli. Maltu deklasovali 6:0

Šest gólů jste za vaší éry ještě nedali.
Byli jsme odměnění za naší aktivitu, což se v poslední době v mezistátních zápasech nedělo. O to jsem radši. Hlavně herní projev a síla v kombinaci byla velice dobrá. Ale teprve se ukáže, jestli to předvedeme i proti silnějším týmům.

To budou úplně jiné zápasy, je to tak?
Náš způsob hry se moc měnit nebude, ale Rusové i Korea budou určitě silnější a na mistrovství Evropy nás čekají ještě mnohem těžší utkání. Tam bude rozhodovat každá maličkost. A možná každá šance, kterou neproměníme, nás může bolet.

Přesto, čekal jste, že to na úvod soustředění bude až tak dobré?
Čekal, nečekal... Vždycky říkám, že pokud máme možnost spolu trénovat delší čas a máme na to prostor, jsou výkony lepší, než když se sejdeme jednou za půl roku. Teď jsme spolu šest sedm dnů a ukázalo se, že to tak je. Jsem rád, že věci, které nacvičujeme, se v zápase projevily.

Jak se podle vás předvedl kapitán Rosický? Nastoupil po roce, když nepočítáme pár minut v lednu za Arsenal.
Všichni víme, že názor na to, že byl nominovaný, je různý. Já si myslím, že ukázal fanouškům, kteří ho mohli po dlouhé době vidět, že jeho kvalita je mimořádná, že nám může pomoct. Pevně věřím, že to tak bude. Proto jsem se pro jeho nominaci rozhodl a stojím si za tím.

Jaký je jeho největší přínos?
Chceme po hráčích, aby jejich první myšlenka byla, aby hráli dopředu na co nejvýš postavené spoluhráče. V tom je Tomáš geniální, stejně jako když jde do přechodové fáze. Kolikrát je rychlejší s míčem než bez něj. V tom je výjimečný, to umí málo hráčů.

Při nominaci jste říkal, že když se zraní, bude váš problém. Jak jste to myslel?
Určitě by se pak objevilo, že jsem ho neměl nominovat, že je marod už dlouho. A určitě by se spustila spousta kritika, že jsem ho vzal a on toho moc neodehrál. Já věřím, že bude zdravý a že mistrovství Evropy zvládne tak, že všichni s budou spokojeni.

Jistě jste byl spokojený i se souhrou levé strany mezi Limberským a Krejčím. Je to tak?
Oba mají výbornou formu, na jaře to v klubech dokazovali. U Ládi šla forma výrazně nahoru. Jsem rád, že se prosazuje.

Krásný gól dal Plašil. Jak on je pro tým cenný?
Je to úžasný hráč ve středu pole, dokáže si pokrýt míč, ne nadarmo hraje v Bordeaux, kde má svoje postavení. Spousta lidí nemá Jardu možná v lásce, ale pro naši hru je strašně důležitý.

Budete v dalších dnech soustředění měnit intenzitu tréninku? Hráči zmiňovali, že jsou celkem unavení.
Připadalo vám, že neměli šťávu?

Nepřipadalo.
Jde o to, že hráči si na něco stěžují a pak když hrají, tak zjistí, že jsou dobře připraveni, že je všechno v pořádku. My děláme všechno proto, aby byli co nejlíp připraveni na Euro a moc nebereme ohled na tyhle přáteláky. I když přiznávám, že nás čekají těžší soupeři. Neběháme po horách, neskáčeme přes pařezy, děláme všechno s míčem, hráče to baví.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.