Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hrdý Hřebík: Nikdy jsem netrénoval lepší tým

Sport

  18:42
BUKUREŠŤ - Za nejlepší tým, jaký kdy vedl, označil fotbalový trenér Jaroslav Hřebík své svěřence z reprezentace do 19 let, které dovedl do finále mistrovství Evropy. Ačkoli působil v několika ligových celcích včetně Sparty, Slavie či ruského Dynama Moskva, nikdy se mu prý nepracovalo lépe, než nyní. I proto považuje postup do finále ME za největší úspěch své kariéry.

Radost českých fotbalistů do devatenácti let. foto: www.uefa.com

"Za dvacet pět let své trenérské kariéry jsem neměl lepší tým a to říkám s naprosto jasnou hlavou. Nejde o to, že jsme teď ve finále mistrovství Evropy, ten pocit pramení z toho, jakým způsobem mezi sebou komunikujeme, ať už s hráči, nebo s celým realizačním týmem," uvedl Hřebík v rozhovoru pro oficiální web FAČR.

FOTBALOVÁ DEVATENÁCTKA SI ZAHRAJE FINÁLE ME

Ocenil zejména přístup svých svěřenců. "Tenhle tým je vůbec nejlepší a charakterově nejúžasnější, s kterým jsem kdy pracoval. Tihle hráči jsou ohromně čistí, ve smyslu myšlení a vůbec přístupu k fotbalové práci. Oni na začátku přistoupili na náročnou formu spolupráce, která sice leckdy hodně bolí, ale nese výsledky. A teď to sami vidí v praxi, že to funguje. To je pro trenéra obrovské zadostiučinění," přiznal Hřebík.

"Proto tento úspěch stavím úplně nejvýš. Výš než například titul mistra ligy, nebo vítězství v poháru. Tohle je můj vrchol," dodal dvaašedesátiletý kouč. Je prý přesvědčen, že tento výběr má na to, aby se prosazoval i budoucnu. "Všichni do jednoho, a myslím tím i hráče, kteří tady s námi v Rumunsku nejsou, ale nějakým způsobem se v tomto týmu objevili v průběhu těch dvou let, by měli mít před sebou velmi slibnou budoucnost. Já to tak vnitřně cítím," uvedl Hřebík.

"Vždyť v těch třiceti mezinárodních zápasech, které jsme spolu odehráli, jsme pouze dvakrát byli horším týmem. To je přece samo o sobě úžasná vizitka, která je předurčuje k tomu, aby jednou hráli ten opravdu top fotbal," míní. Přesto přiznal, že ho postup až do finále příjemně překvapil. "Nevím, jestli překvapení je to správné slovo, já to raději řeknu jinak. Já jsem tomuto týmu od začátku absolutně věřil. Věřil jsem v jeho schopnosti, viděl jsem ten obrovský potenciál, nicméně při vědomí kvalit soupeřů jsem příliš nepočítal s tím, že dojdeme tak daleko," uvedl.

Postupem do finále se mu však splnil sen v podobě konfrontace se španělským fotbalem, který v posledních letech vládne Evropě i světu. "Španělé jsou jednoznačným favoritem, o tom nemá cenu spekulovat, to je fakt. Každý kdo trochu fotbal sleduje, musí uznat, že momentálně je španělská fotbalová škola jednoznačně tou nejlepší na světě," pochválil Hřebík soupeře.

"To ovšem neznamená, že necítím odhodlání z naší strany. Jak my trenéři, tak především hráči, vědí, že pokud budeme hrát svou hru, pokud odevzdáme na hřišti to, co v nás je, můžeme ten zápas zvládnout," dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!