Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hrubky v obraně mě děsí, jinak spokojenost, hlásí po zimě Lavička

Sport

  10:30
PRAHA - Soupeři nepůjčili míč, nepustili ho na svou polovinu. Sparťanští fotbalisté proti Banské Bystrici odehráli generálku na jarní část první ligy s obrovskou převahou. „Ale na to množství šancí, které jsme si vypracovali, měl být výsledek výraznější,“ řekl trenér Vítězslav Lavička po výhře 2:0.

Vítězslav Lavička. foto:  Dan Materna, MAFRA

Pro Spartu to byl dvanáctý přípravný duel od začátku ledna, příští pondělí 23. února proti Příbrami vstoupí do jarní části první ligy.

„Kdybych měl přípravu hodnotit celkově, tak můžu říct, že jsme spokojení,“ prohlásil sparťanský kouč.

Co vám generálka naznačila?
Chtěli jsme odehrát dobrý zápas, ukázat, jaká je naše opravdová síla. Po celou dobu jsme měli soupeře pod tlakem, chybělo jen víc gólů. Pozitivní je, že jsme si šance vypracovali. A plusem je, že jsme vzadu udrželi nulu, předtím jsme inkasovali hodně branek.

Bořek Dočkal a Ladislav Krejčí (vpravo) 5. ledna v Praze při tréninku v rámci zahájení zimní přípravy fotbalistů Sparty.


Poslední tým slovenské ligy vás však na rozdíl od Steauy Bukurešť, Kazaně či Eindhovenu prověřit nemohl, ne?

Samozřejmě, těch branek jsme dostávali hodně, z tohoto pohledu spokojeni být nemůžeme. Po příletu ze soustředění z Turecka jsme intenzivně pracovali na zlepšení součinnosti nejen brankáře s obránci, ale i na součinnosti všech hráčů do defenzivy. Zápas s Bystricou beru jako malý krůček ke zlepšení. Na další pokroky máme ještě týden.

Znepokojilo vás, že jste dostávali tolik gólů?
Znepokojily mě hrubky, které jsme v defenzivě udělali. Zkreslily náš celkový výkon, který špatný nebyl. Ale pokud uděláme chyby jako s Kazaní nebo se Steauou, tak to zničí všechno dobré, co zápas přinesl.

ČTĚTE VÍCE

Po skončení podzimu vedení slíbilo, že mužstvo adekvátně posílí. Stalo se?
Přestupy ještě neskončily. Podle mých informací vedení klubu na posílení intenzivně pracuje. Věřím, že ještě někdo může přijít, především do útočné formace.

Zůstává prioritou Václav Kadlec?
Byl jí od první chvíle. Mluvili jsme spolu na přelomu roku a on říkal, že chce zabojovat o místo ve Frankfurtu. Zájem Sparty ho potěšil, Vašek je sparťan. Uvidíme, co příští dny přinesou. Pořád se jedná.

Jako alternativa za Lafatu na hrotu útoku nastupuje Konaté. Je to nouzové řešení, protože pak máte jen mladičkého Schicka. Nebo má Konaté pro tento post předpoklady, i když na podzim se v několika zápasech blýskl především jako pravé křídlo?
Není to z nouze. Už když přicházel, tak jsme věděli, že ho můžeme využít nejen na krajích, ale i na hrotu. Proto jsme se rozhodli mu tu šanci dát.

David Lafata.

Jak se podle vás povedlo v přípravě vyladit formu?
To ukáže až ostrý start jara. Já jsem spokojený s přístupem hráčů. Sehráli jsme poměrně dost zápasů, každý dostal příležitost.

A naučili se i herní styl, které byste byli schopní použít v zápasech, které se nevyvíjí ve váš prospěch?
Snažili jsme se, ale to všechno prověří až liga. Není to o tom, že bychom změnili rozestavení, to máme dlouhodobě ustálené. Chtěli jsme rozšířit rejstřík naší hry, použít jiný herní způsob v tom našem rozestavení.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...