Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hurá na oslabené Estonce. Reprezentace má negativní testy na covid, do Polska ale míří bez Jemelky

Fotbalisté české reprezentace mají negativní testy na covid-19. foto:  Michal Šula, MAFRA

Aktualizováno
Praha - Všichni fotbaloví reprezentanti i členové realizačního týmu měli před středečním úvodním venkovním zápasem kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku negativní test na koronavirus. Z preventivních důvodů ale zůstal doma dodatečně povolaný obránce Václav Jemelka, jemuž se udělalo nevolno. Český celek před polednem odletěl do polského Lublinu, kde se utkání kvůli zpřísněným opatřením proti koronaviru v Estonsku odehraje.
  9:12aktualizováno  20:07

Všichni fotbaloví reprezentanti i členové realizačního týmu měli před středečním úvodním venkovním zápasem kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku negativní test na koronavirus. Z preventivních důvodů ale zůstal doma dodatečně povolaný obránce Václav Jemelka, jemuž se udělalo nevolno. Český celek před polednem odletěl do polského Lublinu, kde se utkání kvůli zpřísněným opatřením proti koronaviru v Estonsku odehraje.

Radost českých fotbalistů z vítězství nad Slovenskem a postupu mezi elitu Ligy...
Trenér České republiky Jaroslav Šilhavý.

Tentokrát zasáhl covid-19 pouze fotografa a kameramana, který měl s reprezentací do Polska k utkání cestovat. S nikým z týmu ale nepřišel do kontaktu.

Šilhavý bude mít v Lublinu 24 hráčů. Čtveřice z německých klubů - brankář Jiří Pavlenka, obránce Pavel Kadeřábek, záložník Vladimír Darida a útočník Patrik Schick - kvůli koronavirovým omezením nedorazila do Prahy a k mužstvu se připojila až v Polsku. Bundesligové kvarteto bude Šilhavému k dispozici jen pro první z úvodních tří kvalifikačních zápasů, po dalších duelech v jiných zemích by totiž muselo v Německu do karantény. 

Darida se po utkání v Polsku vrátí zpět do Německa

V sobotu národní celek přivítá v pražském Edenu Belgii a o další tři dny později zakončí březnový blok utkáním ve Walesu. Zbylým týmem v pětičlenné kvalifikační skupině je Bělorusko.

Dějiště středečního úvodního utkání se změnilo na poslední chvíli poté, co se podle zpřísněných podmínek smějí v Estonsku konat venkovní sportovní akce v maximálním počtu 100 lidí. Podle požadavků UEFA ale musí být na stadionu při kvalifikačním utkáním minimálně 150 osob. Estonská asociace neuspěla u tamní zdravotní rady a vlády s žádostí o výjimku.

Český tým po příletu do Lublinu absolvoval v podvečer tradiční předzápasový trénink. Utkání s Estonskem má ve středu výkop ve 20:45. 

Estonce poznamenal covid-19

Fotbalisté Estonska museli kvůli pozitivnímu testu na koronavirus a kontaktu hráčů s nakaženým na poslední chvíli výrazně změnit nominaci na středeční utkání kvalifikace mistrovství světa s českým týmem a následné duely s Běloruskem a Švédskem. Z původního výběru vypadla více než polovina hráčů včetně karvinského Vlasije Sinjavského a naopak 10 hráčů bylo dodatečně povoláno. Mužstvo povede i jiný trenér. Estonská asociace o tom informovala na svém webu.

Autor: