Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hušbauer končí ve Slavii, na soustředění jsou Hromada či Van Buren

Josef Hušbauer děkuje fanouškům Slavie za podporu. foto: ČTK/APReuters

Praha - Fotbalový záložník Josef Hušbauer nefiguruje v plánech mistrovské Slavie pro příští sezonu. Třicetiletý středopolař neodcestoval na soustředění do Rakouska a chystá se na zahraniční angažmá. Na seznamu naopak nechybí nejnovější posily, několik mladíků či navrátilci z hostování jako Mick Van Buren, Jan Sýkora nebo Jaroslav Zelený.
  10:19

Hušbauer s týmem trénoval po návratu z půlročního hostování v Dynamu Drážďany, s nímž se nevyhnul pádu ze druhé bundesligy.

Ve Slavii má třicetiletý záložník smlouvu ještě na rok, je však zjevné, že ji nedodrží. „Po čtyřech a půl letech nás opouští velká osobnost a tahoun, záložník Josef Hušbauer přestoupí do zahraničí,“ uvedl klub na webových stránkách.

Josef Hušbauer gestikuluje směrem ke spoluhráčům.
Jan Bořil s mistrovským pohárem nad hlavou.

Odchovanec konkurenční Sparty působil v Edenu od ledna 2016 a dlouho patřil mezi nejvytěžovanější hráče týmu. Byl u dvou titulů i dvou vítězství v poháru, loni na podzim nastupoval převážně v nejvyšší soutěži – ve skupině Ligy mistrů sice zasáhl do pěti duelů, v základu však nastoupil jen v obou utkáních s Interem Milán.

„Musím ty roky hodnotit extrémně pozitivně. Udělali jsme tu tři tituly, vyhráli dvakrát pohár, dostali jsme se do Ligy mistrů, daleko jsme byli i v Evropské lize, navíc jsem se dostal zpět do národního mužstva. Budu mít jen a jen pozitivní vzpomínky,“ prohlásil Hušbauer. Podle zdrojů iDNES.cz by mohl zamířit na Kypr.

Do Slavie se z Liberce vrací její odchovanec Kuchta. Skvěle pasuje do našeho stylu, těší Bílka

„Je to nová výzva, další motivace. Těším se moc. Doufám, že už mi taky do třetice konečně vyjde zahraniční angažmá, protože u prvních dvou to tak nebylo. V pátek odlétám a hned bych se měl připojit ke svému novému týmu na soustředění,“ dodal. 

Se slávistickým áčkem zatím nepokračuje Alexandru Baluta, jenž uplynulý ročník strávil v Liberci, ani stoper Mohamed Tijani, který se po dvou jarních ligových startech vrací z hostování do Jihlavy. „Kluby jednají o jeho dalším působení,“ vysvětlila Slavia.

Doplnila, že útočník Jan Matoušek a stoper Jakub Jugas by měli zamířit na hostování i v příští sezoně.

Součástí kádru pro soustředění v Rakousku jsou ale jiní fotbalisté, které Slavia pro jaro zapůjčila jinam: Van Buren se vrátil z Nizozemska, Sýkorovi vypršelo hostování v Jablonci, Zelenému v Mladé Boleslavi, Jakubu Hromadovi v Liberci.

Předávání mistrovského poháru.

Pochopitelně nechybí poslední dvě posily ze Slovanu: obránce Ondřej Karafiát a útočník Jan Kuchta. Po vlastní ose později tým doplní David Zima, Jakub Markovič a Patrik Hellebrand, kteří jsou na srazu reprezentační jedenadvacítky, a útočník Peter Olayinka.

Po kondičním soustředění v Aigenu a krátké mezipřestávce v Praze mají slávisté naplánovaný herní kemp od 4. srpna v Laa an der Thaya na rakousko-českých hranicích, kde by měli odehrát čtyři přípravné zápasy proti Sankt Pöltenu, maďarskému celku MOL Fehervár, Sturmu Graz a Austrii Vídeň.

Kádr fotbalistů Slavie pro kondiční soustředění

  • Brankáři: Ondřej Kolář, Jakub Markovič, Přemysl Kovář, Matyáš Vágner
  • Obránci: David Hovorka, Ondřej Karafiát, Vladimír Coufal, David Zima, Jan Sýkora, Jaroslav Zelený, Ondřej Kúdela, Jan Bořil, Ladislav Takács, Michal Frydrych, Alex Bárta
  • Záložníci: Tomáš Holeš, Nicolae Stanciu, Patrik Hellebrand, Lukáš Provod, Oscar Dorley, Jakub Zeronik, Petr Ševčík, Jakub Hromada, Ibrahim Traoré, Lukáš Masopust, Tomáš Rigo
  • Útočníci: Stanislav Tecl, Mick Van Buren, Jan Kuchta, Júsuf Hilál, Petar Musa, Peter Olayinka