130 let

Arsenal (Wilshere) | foto: Reuters

Doporučujeme

Anglie řeší kouření mladíka Arsenalu. Wilshere připomněl Zidana

Sport
  •   16:00
LONDÝN/PRAHA - Mladý záložník Arsenalu Jack Wilshere začal úterní vítězství 2:0 v základní skupině Ligy mistrů nad Neapolí pouze na lavičce náhradníků a na hřiště se dostal už za rozhodnutého stavu. Přesto na sebe v týdnu dokázal strhnout veškerou pozornost. Britský bulvární deník ho totiž ve čtvrtek v noci vyfotil s cigaretou v ruce před jedním z londýnských nightclubů. A Anglie rázem řeší etickou otázku. Je v pořádku, aby fotbalista kouřil?

Porušením životosprávy ale proti sobě nepopudil jen fanoušky. "Zásadně s tím nesouhlasím, hráč by měl být příkladem pro ostatní a neničit si zdraví. Nevím, co přesně se stalo, ale důrazně si s Jackem promluvím," zlobí se na svého svěřence trenér "Kanonýrů" Arséne Wenger. Nadějný středopolař ale přes tiskového mluvčího vzkázal, že nekouřil. Prý šlo jen o sázku, jestli si fotbalista troufne s cigaretou v ruce vyjít ven před očima veřejnosti. "Zdravý životní styl a skvělá kondice jsou pro Jacka to nejdůležitější," tvrdí mluvčí.

Wilshere mezitím stihl na svém twitterovém účtu vyvěsit fotografii kouřící francouzské legendy a mistra světa Zinedina Zidana. "Ale pokud vás to zajímá, tak já nekouřím," dušuje se v dodatečné zprávě Wilshere. Je mu teprve jednadvacet let a patří mezi velké naděje londýnského velkoklubu a dokonce i celé Anglie. Hráčův vzestup ale zpomalují častá zranění. Proto v této sezoně zatím nepatří do základní sestavy Arsenalu. Klub s ním ale stále počítá. "Budoucnost se vždycky stavěla kolem Jacka a to se nemění. Několikrát se sice v kariéře zadrhnul, ale stále je důležitou součástí týmu," přiznává Wenger.

"Dřív přes oblaka dýmu ani nebylo vidět. Tak už to dnes ale nefunguje"

Trenér reprezentace Roy Hodgson mladíka nominoval na blížící se zápasy kvalifikace o mistrovství světa v Brazílii 2014 proti Polsku a Černé Hoře. "Doma si fotbalista může kouřit a pít, protože to nikdo nevidí. Ale pokud vás někdo nachytá ve společnosti, tak to ničí vaši reputaci. Lidé vám pak nebudou věřit, že jste tím správným idolem," dodává francouzský kouč. Chování Wilshera ho zasáhlo o to víc, že Angličané jsou daleko citlivější ke kouření než ostatní evropské národy.

Smutný kouč fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger

"Přestože je přístup ke kuřákům ve Francii či jižní Evropě daleko benevolentnější, časy se mění i tam. Pamatuju se, jak jsem jako jako fotbalista jezdil po utkáních a každý kouřil. Přes oblaka dýmu ani nebylo vidět. Tak už to dnes ale nefunguje," vysvětluje Wenger a odmítá argumenty, že během aktivní kariéry kouřil i jeho krajané Zidane nebo nynější šéf UEFA Michel Platini. Mezi další známé fotbalové kuřáky patří i nizozemská legenda Johan Cruijff nebo český obránce Tomáš Řepka.

Autor: Michal Hořejší