130 let
Chorvatský záložník Luka Modric s oceněním hráč roku FIFA, manželkou Vanjou...

Chorvatský záložník Luka Modric s oceněním hráč roku FIFA, manželkou Vanjou Bosničovou, synem Ivanem a dcerkou Emou. | foto: ČTK/AP

Doporučujeme

Hvězdy neunesly porážku. Ronaldo a Messi triumf Modriče sledovali z obýváků

Sport
  •   6:00
PRAHA - Nejlepším fotbalistou uplynulé sezony se podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA stal Luka Modrič. Galavečer však pokazila neúčast Cristiana Ronalda a Lionela Messiho.

Kapitán chorvatských vicemistrů světa, který zároveň výraznou měrou přispěl k třetímu triumfu Realu Madrid v Lize mistrů v řadě, si v pondělí v Londýně poprvé došel pro triumf v anketě, v níž hlasují novináři, fanoušci, trenéři a kapitáni všech národních týmů – Nejlepší hráč FIFA.

Třiatřicetiletý Modrič tak sesadil z trůnu někdejšího spoluhráče z Realu Ronalda, jenž spolu s Messim anketu od roku 2008 až dosud ovládal. Jenže fakt, že tentokrát nezvítězil ani jeden z obou rivalů, výrazně ovlivnil samotný slavnostní galavečer.

Oba hráči totiž nabídku účastnit se jej odmítli. Stejně jako před měsícem, kdy Modrič porazil Ronalda v anketě o nejlepšího hráče uplynulého ročníku Ligy mistrů. Oba hegemoni světového fotbalu to proto pořádně slízli od někdejších hvězd, které se předávání cen v Londýně zúčastnily. 

„Že tady Messi a Ronaldo chybí? To je absolutní nedostatek respektu k celému fotbalovému světu,“ nebral si servítky někdejší kouč AC Milán Fabio Capello.

Zatímco třiatřicetiletý Ronaldo svou neúčast na ceremoniálu omlouval nabitým programem Juventusu Turín v italské lize, o dva roky mladší Messi se zase vymluvil na rodinné záležitosti.

Luka Modrič přebírá cenu pro fotbalistu sezony FIFA

MS ve fotbale 2018, Rusko vs. Chorvatsko: Luka Modrič slaví se svými ratolestmi.

Mnozí ale tuší, že za jejich nepřítomností je něco jiného. Oba nejspíše věděli o výsledku dopředu, a když zjistili, že nevyhráli, raději zůstali doma.

„Je možné, že oba toho vyhráli už příliš mnoho a nemohou snést porážku. Ale v životě musíte umět přijímat nejen vítězství, ale i prohry. To ukáže, kým skutečně jste,“ dodal dvaasedmdesátiletý Capello, s nímž souhlasil i Modričův krajan a někdejší hvězdný útočník Realu Davor Šuker. Ten v současnosti šéfuje chorvatskému fotbalu.

„Je to obrovská neúcta k Lukovi (Modričovi), ke všem tady v sále, stejně jako k hlasujícím a divákům u televizních obrazovek. Ronaldo a Messi prostě ukázali, že neumějí prohrávat,“ uvedl.

„Musíte se chovat jako gentleman když vyhrajete, ale i když prohrajete. A jak Ronaldovi, tak Messimu chybí dostatek respektu, aby tohle dokázali,“ dodal.

Ronaldo skončil v hlasování na druhém místě, když na vítězného Modriče ztratil 10 procent hlasů, útočník Barcelony byl až pátý za Mohammadem Salahem z Liverpoolu a Kylianem Mbappém z PSG. Salah pak Messiho předčil také v ceně Puskas Award o gól roku.

Trofej pro vítěze této ankety předával někdejší uruguajský útočník Diego Forlán, který se rovněž pozastavil nad chováním hvězdného dua.

„Je to velký večer a mimořádný okamžik pro každého fotbalistu. Je velmi důležité, aby tu byli a nezáleží na tom, jestli vyhrají, nebo ne. Hvězdy jako Ronaldo a Messi totiž udávají směr celého našeho sportu, jsou vzory a podle toho by se měli chovat,“ uvedl někdejší útočník Atlétika Madrid.

Naopak sám vítěz se i vzhledem k úctě ke svému dlouholetému spoluhráči z Realu Ronaldovi držel při svém vyjádření zpět. „Každý má svůj důvod, proč tady nemůže být. Samozřejmě bych byl moc rád, kdyby jak Ronaldo, tak Messi tady dnes večer byli, ale prostě to tak není,“ uvedl po vyhlášení Modrič.

Naopak se vyjádřil k samotné trofeji, které si nesmírně váží. „Byla to neuvěřitelná sezona, nejlepší období v mém životě. Jsem velmi hrdý. Tohle si budu pamatovat celý život. Tento úspěch by měl být také inspirací pro příští generace, čeho všechno lze dosáhnout usilovnou prací,“ doplnil Modrič.

Nejlepším trenérem sezony byl zvolen kouč mistrů světa Francouzů Didier Deschamps, který navázal na svého krajana Zinedine Zidana. Vítězkou ankety mezi fotbalistkami se stala Brazilka Marta.

Autor: Jaroslav Šindelář