Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mění evropský fotbal. Bohatí šejkové vlastní už i PSG

Sport

  11:23
PAŘÍŽ/PRAHA - Fotbalový úspěch po arabsku? Nejdůležitější je bezedná peněženka, trpělivost a víra, že každý se dá koupit. Šejk Mansúr utratil za čtyři roky 426 milionů liber (přes 13,5 miliardy korun) za 24 hvězd, aby Manchester City konečně oslavil anglický titul. Na stejný recept teď sází i katarská společnost Qatar Investment Authority (QIA). Pořídila si francouzský Paris Saint-Germain a také ona investuje do předražených posil.

Ibrahimovič se upsal PSG foto: Reuters

Loni v létě koupila 70 procent akcií upadajícího a ztrátového pařížského velkoklubu. Ten čeká na třetí ligový triumf od roku 1994 a trápí se i v evropských pohárech. „Budeme utrácet tak jako špičkové kluby, a to hlavně nyní. Naše krátkodobé cíle jsou vyhrát Ligu mistrů a najít si nového Lionela Messiho. Během pěti až šesti let vydáme velké peníze, poté budou investice klesat,“ tvrdil prezident klubu Nasser Al-Khelaifi, který mimo jiné plánuje zbourat padesátitisícový stadion Park princů a postavit nový.

Dnes už jeho firma spravující finance katarské vlády vlastní v PSG absolutní majoritu. A pokud máte pocit, že jste o firmě už slyšeli, tak jde o stejnou společnost, která loni na podzim zaplatila španělské Barceloně 170 milionů eur (asi 4,2 miliardy korun), aby její hráči vůbec poprvé nosili na dresu reklamu.

Lákali i Beckhama

Loni na podzim se katarští majitelé pokoušeli přilákat zpátky do Evropy Davida Beckhama, kterému končila v USA smlouva. Vůbec se přitom netajili tím, že jim jde především o marketingovou hodnotu 37leté fotbalové celebrity. Angličan ale odolal astronomickému platu, na který katarští šejkové fotbalisty vábí.

Vždyť Ibrahimovič bude brát v přepočtu milion korun denně, což přijde přehnané dokonce i francouzským politikům. „To je až nerozumná částka. To jsou přesně věci, které jsou na dnešním fotbale odsouzeníhodné,“ vzkázala ministryně sportu Valérie Fourneyronová.

Komu ještě vládnou miliardáři?

Manchester City (Anglie)
Šejk Mansúr ze Spojených arabských emirátů koupil klub v roce 2008 a až letos ho dotáhl k anglickému titulu. Za posily předtím utratil 426 milionů liber.

Anži Machačkala (Rusko)
Ruský miliardář Sulejman Kerimov koupil tým z chudého Dagestánu loni a plánuje investovat 200 milionů dolarů do infrastruktury klubu. Přivedl hvězdného trenéra Guuse Hiddinka a z Kamerunce Samuela Eto’a udělal dokonce nejlépe placeného fotbalistu světa.

Chelsea (Anglie)
Trenéři Chelsea dostanou hráče, na které si ukážou. Není divu, že za osm let vlády prý ruský oligarcha Roman Abramovič utratil skoro dvě miliardy liber. Z toho přes miliardu padlo na platy fotbalistů.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...