Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

I když se o mně píší divné věci, fanoušci za mnou stojí, děkoval kouč Vrba

Sport

  6:59
OSTRAVA - Zase si vychutnával vteřiny, ve kterých poslouchal své jméno v bouřlivém skandování: „Pááável Vrba!“ Fotbalový trenér se po letech vrátil do Ostravy jako vítěz. Tentokrát v reprezentační přípravě porazil 4:1 Srbsko.

POKYNY. Pavel Vrba gestikuluje u postranní čáry. foto:  Michal Šula, MAFRA

„Jsem rád, že diváci oceňují moji práci. A taky práci mužstva. Chtěl bych za to poděkovat,“ prohlásil Vrba před páteční půlnocí.

Ale zápas byl povedený až ve druhém poločase. Souhlasíte?
V prvním poločase jsme měli štěstí, že jsme brzy dali gól. Na můj vkus jsme ztráceli spoustu míčů, hlavně se nám nedařila druhá třetí přihrávka. Hodně jsme hráli dozadu, čímž jsme dostávali pod tlak stopery i brankáře. To byl obrovský problém. Srbové nás předčili v technice i soubojích. Teprve od pětapadesáté minuty se naše hra zrychlila a zlepšila.

Čím?
Mnohem lépe jsme kombinovali, udrželi jsme míč. S příchodem Jardy Plašila se naše hra výrazně zklidnila. Najednou byla spolupráce středové řady kvalitnější, lépe a rychleji jsme se dostávali ze středního do finálního pásma.

Hladké vítězství. Čeští fotbalisté rozstříleli v přípravě Srbsko čtyřmi góly

Ano, příchod Plašila pomohl. A co odchod Bořka Dočkal, kterému zápas nevyšel?
Určitě to nebylo Bořkem! To v žádném případě. V prvním poločas neměla spousta hráčů správný pohyb, příliš snadno se ztrácely míče.

Dřív jste v nadsázce říkal, že jste snad ještě nikdy nevyhrál přípravný zápas. Je pro vás tenhle úspěch výjimečný?
Abych řekl pravdu, tak přípravné zápasy pořád beru tak, že zkouším. Samozřejmě mě mrzely horší výsledky v přípravě, ale nedával jsem jim takovou váhu. Daleko větší radost mám z kvalifikačních zápasů, které se podařily.

Diváci ve Vítkovicích vás drželi. Budete se přimlouvat na svazu, aby do Ostravy vrátila kvalifikace?
Hlavně jsem rád, že diváci byli v prvním poločase trpěliví. Snad jsme je po přestávce potěšili. A kvalifikace? Ostrava by si ji zasloužila, ale nevím, jestli stadion splňuje přísnější požadavky.

Vás tu fanoušci obdivují, několikrát skandovali vaše jméno. Jak se vám to poslouchalo?
Je příjemné mít u fanoušků podporu. I když se o mně někdy divně píše v médiích, fanoušci za mnou stojí. Děkuju jim.

Stáli za celým týmem. Jak byste zhodnotil výkon Daniela Pudila, který na první gól přihrál a druhý zařídil průnikem do šestnáctky?
Všichni víte, že Dan na jaře moc nehrál. Teď má stabilní místo a jeho výkonnost šla nahoru. I když jste se možná podivovali, že hraje jen druhou ligu, je to druhá liga v Anglii, což považuju za výbornou soutěž.

Český útočník Tomáš Necid střílí gól z penaltového kopu.
Zleva Aleksandar Mitrovič a Aleksandar Kolarov a český záložník Jiří Skalák.

Celá obrana odehrála slušné utkání, že?
Potvrdilo se, že tahle čtveřice je zkušená (Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Pudil). Kluci mají v nohách těžké zápasy. Ale je pravda, že jsem byl trochu nervózní, protože někteří z nich nenastupují tolik, kolik bych si představoval. Ještě bych chtěl zmínit brankáře Vaclíka, který nás v první půli podržel.

Asi vás nemrzí, že jste znovu neodehráli zápas bez inkasovaného gólu... Jste připraveni to zvládnout v Polsku na sedmnáctý pokus?
Samozřejmě bych za to byl hrozně rád. Zvlášť pokud by za Polsko nastoupil Lewandowski, kterého řadím k nejlepším útočníkům současnosti. Ale stejně se přiznám, že bych raději viděli takovou hru jako v posledních pětatřiceti minutách proti Srbsku. Když hrajete nahoru dolů, tak prostě nějaké góly padají. Furt je to příprava, zkoušíme. Nechceme před šestnáctkou zaparkovat autobus. Nebo dva.

Už víte, jak se pro úterní zápas ve Vratislavi změní sestava?
Platí, co jsem řekl dřív: přípravná utkání jsou od toho, aby se zkoušelo. Pokud se nestane nic mimořádného, nastoupí ti, kteří dnes od začátku nehráli.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!