130 let
Utkání 4. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Fastav Zlín, 20. září 2020...

Utkání 4. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Fastav Zlín, 20. září 2020 v Praze. Fanoušci Sparty. | foto: ČTK

I po zpřísnění opatření by měli na fotbal chodit diváci, je přesvědčená LFA

Sport
  •   21:53
Praha - Ligová fotbalová asociace je přesvědčená, že i po případném zpřísnění vládních opatření proti šíření koronaviru by i nadále mohli na ligové zápasy chodit diváci. Upravené kapacity stadionů, pravidelné kontroly hráčů a další vlastní zavedená opatření totiž podle ní dělají z fotbalu jedno z nejbezpečnějších prostředí v České republice.

Vláda a hygienici začali o omezení hromadných akcí a účasti diváků na sportovních zápasech uvažovat poté, co v zemi opět začal narůstat počet lidí nakažených koronavirem. LFA však nesouhlasí a zdůraznila, že po zavedení protokolu opatření pro kluby a další účastníky zápasů je výskyt nákazy v první a druhé lize minimální.

„V této souvislosti bychom rádi zmínili, že pravidelné testování všech hráčů a dalších účastníků fotbalových utkání v kombinaci s přísným dodržováním opatření vedlo k tomu, že podíl pozitivně testovaných osob na celkovém počtu testovaných je pod hranici dvou procent, což činí z prostředí profesionálního fotbalu jedno z nejbezpečnější a nejvíce chráněných komunitních prostředí v cele ČR,“ uvedla LFA v prohlášení.

„Pokud někdo považuje účast fanoušků na venkovním stadionu, při omezené kapacitě na padesát procent a při rozdělení stadionu do několika sektorů s odděleným vstupem, z hlediska možnosti šíření viru jako rizikovější například ve srovnání s konáním koncertu vážné hudby ve vnitřním prostoru, s nemožností větrání a se zastaralou vzduchotechnikou, tak to je pro mě obtížně pochopitelné,“ přidal předseda LFA Dušan Svoboda.

Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Osobně tvrdím, že pokud nechceme občanům zcela zakázat jakékoliv volnočasové aktivity a nechceme je izolovat v domácím prostředí, tak návštěva fotbalového utkání, samozřejmě za dodržování přísných hygienických a dalších organizačních opatření, je naopak jedna z nejbezpečnějších aktivit,“ přidal Svoboda.

„A pokud je to jinak, tak bych rád viděl nějaké argumenty podložené čísly,“ dodal Svoboda s tím, že fotbalové zápasy považuje za řádově bezpečnější než třeba nákupní centra, prostředky hromadné dopravy nebo koncerty v uzavřených prostorách.

„Účast fanoušků, byť v omezeném množství, je pro nás naprosto klíčová. Primárně ne kvůli finančním ztrátám, které realizujeme již od března, ale kvůli celkové udržitelnosti fotbalu na určité kvalitativní úrovni a udržení naší mezinárodní konkurenceschopnosti,“ přidal Svoboda.

LFA v prohlášení současně zdůraznila, že závažnost situace nijak nezlehčuje a je připravena s orgány jednat o dalších úpravách a zpřísnění opatření. „Považujeme však za neadekvátní a nepřiměřené divákům vstup na fotbalová utkání zcela odepřít,“ prohlásila. 

Autor: ČTK