Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

I přes výhružky se zastal gayů a lesbiček. Nyní je Kashia jako první oceněn organizací UEFA

Sport

  9:16
Když Guram Kashia, který je kapitánem reprezentace Gruzie, oblékl minulý rok v říjnu za holandské Vitesse Arnhem duhovou kapitánskou pásku na podporu gayů a lesbiček, vyvolal tím ve své domovině řadu nepokojů.

Guram Kashia s kapitánskou páskou, která podporuje gaye a lesbičky. foto: Reprofoto

Na protest byla svolána demonstrace, kde byla zapálena duhová vlajka před sídlem Gruzínské Fotbalové asociace. Sám jednatřicetiletý obránce čelil výhružkám a fyzickým nátlakům, protestující dav požadoval jeho okamžitý konec v reprezentačním dresu.

Kashia, jemuž byla v červnu svěřena kapitánská páska reprezentačního výběru, byl odměněn jako první hráč v historii organizací UEFA cenou #EqualGame.

Toto ocenění si všímá vzorového chování při propagaci rozmanitosti, začlenění a přístupnosti v evropském fotbalu.

22.srpna 2018 v 14:17, příspěvek archivován: 23.srpna 2018 v 14:13

NEWS: Quakes defender Guram Kashia to receive @UEFA’s #EqualGame Award for his public stand for the LGBTQ community. ️‍ Congratulations, Guram! https://t.co/wLEc291jgS https://t.co/lSrGjFhRRu

„Guram zaujal důležitý postoj k podpoře gay komunity a rovnosti a celkově si zasloužil vyhrát toto ocenění. I když jeho činy vyvolaly mnoho hrozeb, hlásal toleranci a přijetí a pomohl změnit celkově vnímání těchto menšinových skupin v Gruzii, “ řekl prezident UEFA Aleksander Ceferin.

Jednatřicetiletý obránce, jenž hraje v současnosti americkou MLS za San Jose Earthquakes říká, že nikdy svého činu nezalitoval.

„Věřím v rovnost pro všechny bez ohledu na to, čemu věříte, koho milujete nebo kým jste. Lidé, kteří jsou vzory ve svých komunitách a sport využívají pro dobro, by měli být odměňováni, “ zaujal Kashia postoj.

Svoje ocenění obdrží Guram Kashia 30. srpna v Monaku, kde bude probíhat los základních skupin Ligy Mistrů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!