Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

I Španělsko děsí korupce. Uplácení tu zničí fotbal, věří šéf ligy

Sport

  12:30
MADRID/PRAHA - Český fotbal ničí korupce, ale problémy s ovlivňováním zápasů trápí celou Evropu. Ve velký skandál mohou brzy přerůst také události ve Španělsku. Vedení tamních profesionálních soutěží (LFP) totiž vyšetřuje utkání ze 13. dubna, v němž Deportivo La Coruňa rozstřílelo Levante 4:0.

Fotbalista Deportiva La Coruňa Aythami Artiles (vpravo) a Falcao z Atlétika Madrid foto: Reuters

Záložník poraženého týmu José Javier Barkero po zápase obvinil některé spoluhráče, že se málo snažili. "Věříme našim hráčům, kteří týmu poslední dobou pomáhají k historicky významným výsledkům, že se nedopustili žádného nekalého jednání. S vyšetřováním rádi pomůžeme," píše v krátkém prohlášení Levante, které si v této sezoně španělské ligy drží na 12. místě a má náskok devíti bodů před týmy v sestupovém pásmu.

V již zmíněném souboji inkasovalo tři góly v úvodních 27 minutách. Jakékoliv podezření z korupce však odmítá i druhý klub. "Nikoho jsme neupláceli. Chci ujistit naše fanoušky, že klub je absolutně čistý," brání se obvinění prezident La Coruni Augusto César Lendoiro. A naopak přechází do protiútoku. "Ovlivněné byly všechny duely v sezoně 2010/11," tvrdí funkcionář o ročníku, v němž jeho tým sestoupil z první ligy.

Podle nového šéfa LFP Javiera Tebasa je situace s korupcí v zemi opravdu vážná. Údajně totiž získal důkazy, které podvodné praktiky potvrzují. "Možná se týká jen jednoho procenta utkání, ale i tak je to rakovina, které je potřeba se zbavit. Pokud se nám to nepodaří, může klidně zničit španělský fotbal. A to nemluvím o vlivech sázkařských mafií," tvrdí.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...