Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ukrajinci chtějí odehrát Euro v dresech s Krymem, vadí i kontroverzní hesla. Museli být pod vlivem drog, zuří Rusové

Fotbalisté Ukrajiny představili své dresy pro EURO. foto: twitter.com

Moskva/Kyjev - Označují to za nemístnou politickou provokaci. „Jako bychom poslali naše fotbalisty na hřiště v dresech s mapou celého ruského impéria včetně Polska nebo Finska,“ rozohnil se poslanec Státní dumy Dmitrij Sviščev. Prudkou reakci spustilo odhalení nových ukrajinských dresů před mistrovstvím Evropy. UEFA s nimi však problém nemá.
  14:50

Reakce UEFA

„Dresy ukrajinského národního týmu, stejně jako všech ostatních mužstev pro evropský šampionát, byly schváleny v souladu s platnými předpisy.“ (BBC)

„Přitom by něco podobného měla okamžitě zatrhnout a zakázat!“ zlobí se ruská strana, třeba Vjačeslav Koloskov, známý funkcionář a bývalý viceprezident FIFA. Tvrdí, že Ukrajina porušila jasná pravidla ohledně symbolů, které na dresech (ne)mohou být: „Nemají na to právo.“

UEFA však podle svého mluvčího žádnou akci nechystá.

Z nových ukrajinských trik pro šampionát vystupuje vpředu na prsou obrys státní hranice včetně Ruskem anektovaného Krymu či separatisty ovládaných oblastí Doněcku a Luhansku.

Na dresech vyvedených v národních barvách navíc na zádech svítí slogan „Sláva Ukrajině“, jenž je spojený se sedm let starými protesty proti prezidentu Viktoru Janukovyčovi. Na límci zase mají fotbalisté napsáno „Sláva hrdinům“.

Obě hesla připomínají dlouhodobou snahu Ukrajiny o nezávislost. Podle Moskvy však odkazují i k činnosti ukrajinských nacionalistických skupin, které během druhé světové války spolupracovaly s nacisty.

Reakce ukrajinského fotbalového svazu?

„Silueta Ukrajiny dodá našim fotbalistům sílu. Budou bojovat za celou zemi,“ prohlásil šéf Andrij Pavelko.

Jsou na drogách? ptají se Rusové

Například agentura AFP doslova píše, že Marija Zacharovová, známá mluvčí ruského ministerstva zahraničí, se novým dresům posmívala. A řekla: „Ukrajinský fotbalový tým připojil ukrajinské území k ruskému Krymu.“

Konflikt na Ukrajině

Konflikt na východě Ukrajiny eskaloval poté, co Rusko v roce 2014 anektovalo Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu. Západ odpověděl sankcemi.

Velké boje na východě Ukrajiny utichly po uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015, ale až dosud se žádné příměří nepodařilo zcela udržet a politické řešení konfliktu se prakticky nepohnulo z místa.

Vybavila se jí prý výtvarná technika Trompe l’oeil, která je synonymem pro iluzivní malbu. „Iluze nemožného,“ řekla a připomněla: „Všichni fanoušci na šampionátu by měli vědět, že jeden ze sloganů na dresu připomíná nechvalně proslulý pokřik nacistů.“

Dmitrij Vorobjov dokonce státní televizi RT řekl, že Ukrajinci museli být pod vlivem drog. Použil termín „kouzelné houbičky“.

„Pokud opravdu tyto dresy navlečou, klidně to může vyvolat násilí,“ řekl poslanec Sviščev. „Přece nemůžete vyjadřovat své politické názory na fotbalovém trávníku.“

Mimochodem, právě z politických důvodů se Ukrajina a Rusko nemohou od začátku válečného konfliktu potkat. UEFA ani FIFA je nezařazují do skupiny šampionátů či kvalifikací, totéž platí i na klubové úrovni v evropských pohárech.

Na Euru na sebe však podle turnajového pavouka obě země mohou narazit od čtvrtfinále.

Dovedete si to představit?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!