Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Infantino je novým prezidentem FIFA, nahradil zkorumpovaného Blattera

Sport

  16:20aktualizováno  18:45
CURYCH/PRAHA - O novém prezidentovi Mezinárodní fotbalové federace FIFA rozhodlo už druhé kolo páteční volby. Gianni Infantino získal 115 hlasů, což mu stačilo ke zvolení do čela fotbalové asociace. Druhý Šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa obdržel 88 hlasů, Alí bin Husajn 4 a Jérome Champagne ve druhém kole nezískal ani jeden hlas.

Gianni Infantino. foto: facebook

Nový prezident, který nahradil dosavadního šéfa Seppa Blattera, který čelí korupčnímu skandálu, poděkoval ve své první řeči ihned po zvolení všem zúčastněným. „Děkuji všem, kteří pro mě hlasovali, stejně tak svým soupeřům. Musíme začít společně novou demokratickou éru fotbalu,“ pronesl pětačtyřicetiletý švýcarský funkcionář, který byl dosud generálním sekretářem UEFA.

Nový předseda FIFA Gianni Infantino.
Jeden z kandidátů na předsedu FIFA Jerome Champagne.

Mezi hlasujícími byl i předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta, který je v sídle FIFA s generálním ředitelem Rudolfem Řepkou a také šéfkou rozhodčích Dagmar Damkovou.

„Pro nás je to jednoznačně dobře. Od začátku jsme chtěli, aby to byl on. Myslím, že jeho spojení s novými reformami by mělo fungovat,“ řekl ČTK Řepka. „Ke zvolení mu pomohl i skvělý projev, kterým si na svou stranu získal nerozhodné delegáty,“ dodal.

„Přestože byla atmosféra v Curyhu velmi napjatá, musím říct, že celou volbu považuji za velmi korektní. Giannimu Infantinovi určitě ke konečnému vítězství pomohl strhující projev, který mu zajistil překvapující množství hlasů v kole prvním a díky kterému se k němu přiklonila většina těch, kteří v 1. kole volili jeho protikandidáty,“ vzkázal Lidovky.cz z Curychu Pelta.

Jak informoval deník Aktuálně.cz, právě Pelta se měl v úterý v Praze setkat s lobbistou za šejka Salmána, vlivným sportovním diplomatem z Kuvajtu Ahmadem Fahadem Sabahem. Ten mimo jiné působí v roli předsedy ANOC, což je sdružení Národních olympijských výborů.

Miroslav Pelta volí předsedu FIFA.

Sabah si měl vyžádat setkání s Peltou po své primární schůzce s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem. Tuto informaci Pelta přímo z Curychu potvrdil i portálu Lidovky.cz skrze svoji mediální poradkyni Lenku Tichou.

„Ano, setkání obou mužů v úterý v Praze proběhlo. Pan Sabah zde nebyl kvůli panu Peltovi, ale vyžádal si schůzku s ním. Byl vyslechnut, ale pan Pelta mu potvrdil, že FAČR podporuje evropského kandidáta Gianniho Infantina,“ řekla Tichá.

Dle povolebních slov je zřejmé, že svůj názor nakonec nezměnil a to ani před druhým kolem, do kterého se dostali všichni čtyři muži z kola prvního (pátý kandidát Tokyo Sexwale z Jihoafrické republiky z voleb odstoupil).

Hlasování v prvním kole volby o prezidenta FIFA.

Téměř přesně v 18:00 hodin bylo oznámeno prozatímním předsedou FIFA Issou Hayatouem, že další čtyři roky povede největší sportovní organizaci světa Gianni Infantino. Ten získal celkem 115 hlasů, ke zvolení bylo třeba dostat nadpoloviční většinu ze 207.

Na mimořádném kongresu se rozhodovalo o nástupci Seppa Blattera, který světovému fotbalu vládl od roku 1998. Kvůli rozsáhlé korupční aféře kolem FIFA, která vypukla loni v květnu, však ve funkci skončil.