Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Inter slaví velký obrat: 'Šampioni jsou stále zde, neodepisujte nás'

Sport

  11:45
PRAHA/MNICHOV - Žádné hledání výmluv a sebelítost. Fotbalisté Bayernu Mnichov proklínají jen sami sebe poté, co nezvládli skvěle rozehranou partii v osmifinále Ligy mistrů s Interem Milán. Bayern trestuhodně nevyužil výhru 1:0 z utkání v Itálii, nestačilo mu ani vedení 2:1 v domácí odvetě. Naopak Inter po velkém obratu v úterní odvetě, který zařídil dvě minuty před koncem vítěznou brankou Goran Panděv, po výhře 3:2 může dál snít o obhajobě loňského triumfu.

Inter Milán (Panděv). foto: Reuters

"Byl to bláznivý dvojzápas se šťastným koncem pro nás. Neuvěřitelné. Můžu říci jediné: díky Bohu, že jsem takové emoce mohl zažít," radoval se kouč Interu Leonardo. Bayernu se tak nepovedla odplata za minulé finále, byť už měl Inter téměř na lopatkách. "Je to jen a jen naše chyba. Možná jsme si byli až příliš jistí sami sebou. Ale na konci jsme byli až moc pasivní, nikdo na sebe nevzal odpovědnost," litoval útočník Mario Gómez, který se sice ve dvojzápase blýskl dvěma góly, ale ty Bayernu nebyly nakonec nic platné.

"Nestalo se nám poprvé v sezoně, že jsme nedotáhli do konce takhle dobře rozehraný zápas. Stalo se to už pětkrát nebo šestkrát... A asi jsme se z chyb nepoučili. Každopádně to je velké zklamání," uvedl kouč Louis van Gaal, který se po sezoně s Bayernem rozloučí a letos zřejmě bavorský velkoklub k žádné trofeji nedovede. Loňský držitel double je ze hry v Německém poháru a má propastnou ztrátu i v bundeslize.

DÁLE ČTĚTE

Liga mistrů byla pro Bayern poslední spásou, ale ani to nevyšlo. Přesto vedení klubu uvedlo, že platí předchozí domluva a Van Gaal zůstane u týmu až do konce sezony. "Samozřejmě jsme všichni velmi zklamaní, ale platí naše předchozí rozhodnutí," řekl předseda Bayernu Karl-Heinz Rummenigge. "Nyní se musíme soustředit na vybojování druhé příčky v lize, abychom se přímo kvalifikovali do Ligy mistrů," dodal k sedmibodové ztrátě na druhý Leverkusen. Přitom osmifinále Ligy mistrů s Interem měl Bayern velmi dobře rozehrané.

Když Gómez před třemi týdny v samém závěru rozhodl jedinou trefou první duel na San Siru, Bayern se už téměř viděl ve čtvrtfinále. Před domácími fanoušky se chtěl Interu pomstít za loňské finále a v úterý doma vedl 2:1, když otočil skóre po úvodní trefě hostujícího Eto'a. Pak měl Bayern ještě v prvním poločase další obrovskou šanci, když se míč kutálel po brankové čáře Interu, ale po změně stran přišlo kruté vystřízlivění.

Sneijder v 66. minutě a Panděv v samém závěru zosnovali velký obrat. "Vyslali jsme jasný signál: šampioni jsou stále tady, neodepisujte je," prohlásil Leonardo. "Hráči dokázali obrovskou vnitřní sílu a to, že se jen tak nevzdají," chválil své svěřence brazilský kouč, který ještě na začátku sezoně vedl konkurenční AC Milán. "Je to rána, protože v odvetě jsme hráli 65 minut fantasticky," divil se po zápase kanonýr Gómez.

"Nejhorší je, že jsme si opravdu vytvořili dost šancí. Ale pak se nám vymstilo, jak špatně jsme po poločase bránili. Soupeře jsme sami nechali ve hře. Neřekl bych, že byli lepší, ale podstatné je, že my jsme mimo hru," řekl Van Gaal. Inter je druhým týmem v historii Ligy mistrů, který v play off dokázal postoupit dál navzdory domácí porážce. Prvním byl Ajax Amsterodam v roce 1996 paradoxně pod vedením Van Gaala, když v semifinále nejprve podlehl Panathinaikosu Atény 0:1.

V odvetě lehce vyhrál 3:0 a postoupil do finále, v němž nestačil na Juventus. "Samozřejmě nám pomohlo, že Bayern nedal třetí branku, pak bychom to měli těžké. Ale v poločase jsme trochu přeorganizovali naši hru a získali převahu," uvedl Leonardo. Uznání měl hlavně pro hrdinu závěrečných minut Panděva. Makedonská hvězda si pozdní trefou připsala zřejmě nejdůležitější zásah kariéry.

"Čelil kritice, protože v poslední době nějaké šance nedal. Ale tvrdě dřel v tréninku a teď se dočkal té nejhezčí odměny. Za něj jsem vážně šťastný," liboval si Leonardo.

Autor: