130 let

ČAS NA FOTBAL. Íránský prezident Hasan Rúhání sleduje zápas Íránu proti Nigérii na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. | foto: ČTK/AP

Fotbal pohltil i prezidenta Íránu. Tak, že se poprvé ukázal bez turbanu

Sport
  •   19:30
TEHERÁN/PRAHA - Půl dvanácté teheránského času. Na stole šálek čaje a miska ovoce. V televizi fotbalový zápas Íránu proti Nigérii. Tak vypadá idyla íránského prezidenta Hasana Rúháního, který zveřejnil netypický snímek na Twitteru. Světu se naskytl vzácný pohled: íránský duchovní v teplácích sleduje na gauči sport.

Rúhání od svého nástupu do prezidentského úřadu často boří zažité pořádky. Minulý rok telefonoval s americkým prezidentem, vyslovil se pro politickou pluralitu a odsoudil cenzuru médií. Postupně se snaží vyvést zemi z izolace.

Nyní ukázal, že ačkoliv jako každý íránský prezident od islámské revoluce v roce 1979 vzešel z řad duchovních, užívá si i světské zábavy. Na Twitteru zveřejnil fotografii, jak v dresu íránského národního týmu sleduje šampionát v Brazílii.

Íránský prezident Hasan Rúhání složil prezidentskou přísahu 4. srpna 2013
Íránský prezident Hasan Rúhání

"Jsem hrdý na naše chlapce, kteří nám zajistili první bod - doufám, že první z mnoha," okomentoval Rúhání bezbrankovou remízu proti Nigérii (VÍCE O ZÁPASU ZDE). Prezidentův příspěvek sdílelo na tři tisíce lidí z celého světa.

Pauza, hrajeme

Premiérový zápas íránských fotbalistů na letošním mistrovství světa přerušil také jednání o íránském jaderném programu. Diplomati přeložili rozhovory ve Vídni až na úterý, aby se mohli dívat na pondělní duel. Fotografii íránské delegace přilepené u obrazovky sdílel na Twitteru novinář Akram Šarifi.

Rúhání na fotografii vůbec poprvé nemá svou tmavou kněžskou róbu ani bílý turban. Sedí opřený na pohovce v dresu a teplácích a sleduje utkání na širokoúhlé televizi. Místo piva má na stole perský čaj, místo chipsů mísu plnou ovoce.

Celý výjev je jasně předpřipravený, vše je příliš dokonalé na spontánní snímek, přesto pro 65letého duchovního je to nezvyklá role. Žádný prezident, který byl zároveň klerikem, dosud soukromou fotografii z domova neukázal. A to Rúháního předchůdce Mahmúd Ahmadínežád byl rovněž velkým fotbalovým příznivcem, připomíná deník Guardian.

Čerstvý vítr v zemi dogmatismu

Zajímavé je to i z toho pohledu, že íránští duchovní dosud kritizovali fotbal jako západní sport a nelíbilo se jim, že hráči nosí krátké trenky a trika. Například nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Chameneí nikdy na veřejnosti róbu nesundává.

Rúhání se ovšem stal otevřeným kritikem dogmatismu a snaží se vnést do země čerstvý vítr. "Někteří lidé stále žijí v době kamenné," prohlásil minulý týden. 

Brzy se tedy možná Írán dočká dalších novinek, opravdové změny v přísně islámské zemi však nastanou teprve tehdy, až budou smět vyrazit na fotbalové stadiony také ženy. A to jedna fotbalová fotografie tak rychle nezmění.

Autor: