Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Přiznání se množí. Irové: Dostali jsme od FIFA pět milionů eur za mlčení

Sport

  18:51
DUBLIN - Irský fotbalový svaz podle předsedy Johna Delaneyho dostal v roce 2009 od FIFA pět milionů eur, aby se s ní nesoudil kvůli skandálu v baráži o mistrovství světa s Francií. Rozhodující gól ve druhém utkání tehdy padl po jasné ruce Thierryho Henryho.

Smutek fotbalistů Irska Johna O'Shea (vpravo) a Keitha Andrewse foto: Reuters

„Cítili jsme, že vzhledem k tomu, co se odehrálo, bychom měli u soudu šanci,“ řekl Delaney. „A jestli si vzpomenete, tak se nám (šéf FIFA) Blatter posmíval a dělal si z nás legraci. Proto jsem za ním šel do kanceláře, kde potom padlo dost ostrých slov,“ prohlásil.

‚Nic nového. Při volbě pořadatelství se ve FIFA uplácelo už před 20 lety‘

A právě po setkání s předsedou FIFA, který v úterý ve stínu rozsáhlé korupční aféry oznámil, že odstoupí z funkce, prý byly irskému svazu nabídnuty peníze. „Bylo to ve čtvrtek a v pondělí už byla dohoda hotová a podepsaná. Pro nás šlo o dobrou a naprosto legitimní domluvu,“ uvedl Delaney.

O jakou částku šlo, odmítl funkcionář potvrdit. Avšak na dotaz, zda šlo o pět milionů, odpověděl: „Tu částku jste zmínil vy, dobrá práce. Dostali jsme peníze za to, abychom nepodávali žalobu. A podle dohody mám zakázáno o konkrétní částce mluvit,“ prohlásil.

Irsko tehdy prohrálo první zápas baráže v Dublinu 0:1. V odvetě na St. Denis se o jedinou branku v normální hrací době postaral Robbie Keane, ale v prodloužení vyrovnal William Gallas. Jeho gól zajistil Francii místo na mistrovství světa v JAR, přestože televizní záznamy ukázaly, že přihrávající Henry byl v ofsajdu a navíc zahrál rukou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!