Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Island? Vítr! Odkopy se mi vracely do brány, vzpomíná Čech na rok 2001

Petr Čech

  13:55
Praha - Je to už dlouhých 14 let, ale ta vzpomínka je pro fotbalového brankáře Petra Čecha stále velmi živá. Na silný islandský vítr, který s míčem ve vzduchu dělal divy, se prý prostě nedá zapomenout. Proto je sám zvědavý na to, jaké povětrnostní podmínky ho v pátek během kvalifikačního utkání mezi Islandem a Českou republikou v Reykjavíku čekají.

Brankář Petr Čech. foto: MAFRA - Michal Šula

Zatím jediný zápas na Islandu odehrál Čech v srpnu 2001 v rámci kvalifikace jednadvacítek. Češi tehdy uhráli výhru 1:0 gólem Martina Jiránka a zajistili si účast v baráži, z níž se odrazili za pozdějším zlatem na mistrovství Evropy.

Škoda měl dostat šanci už minule. Věřím, že se chytne, říká Vrba

„Ten zápas si ale pamatuji hlavně kvůli větru. Nikde jinde jsem nezažil zápas, že bych nemohl vykopávat rovně před sebe, ale musel jsem to kopat do autu, aby to vítr nevrátil do brány nebo na roh. Tahle vzpomínka mi v hlavě zůstane pořád,“ řekl Čech novinářům na dnešním srazu před pátečním duelem.

„Také si vzpomínám, že ve druhé půli jsem vyhazoval a míč skončil v rukou soupeřova brankáře. To se mi také ještě nestalo,“ dodal.

Ví, že musí být na podobné podmínky připravený. Zvláště když má poměrně čerstvé informace o islandském počasí. „Shodou okolností se odtamtud před týdnem vrátil můj známý. Užil si výlet po gejzírech, ale byla mu zima a vítr prý byl také. Uvidíme, jaké podmínky budou v pátek, ale vyrovnat se s tím prostě musíme,“ prohlásil reprezentační gólman.

Vzhledem k vyrovnanosti kvalifikační skupiny si uvědomuje, že po ztrátě s Lotyšskem český tým nutně potřebuje na Islandu bodovat. „Ideální by bylo, abychom dokázali vyhrát. Ale situace u nás ve skupině je hodně vyrovnaná, proto je třeba hlavně neprohrát a udržet Island za námi a mít lepší vzájemné zápasy. Vzhledem k přímému postupu by to ale chtělo přivést tři body,“ řekl Čech.

Ví však, že Island zvláště v domácím prostředí bude hodně silným soupeřem. „Už v listopadu v Plzni to bylo vyrovnané utkání. Jejich způsob hry se nemění. V domácím prostředí se cítí lépe, takže zápas může být ještě těžší,“ varoval.

Rusku a Kataru hrozí, že kvůli korupci přijdou o svá fotbalová MS

Za hlavní sílu Islandu považuje týmové pojetí. „Mají své hvězdy, jako jsou Gylfi Sigurdsson a Eidur Gudjohnsen, ale je to hlavně o týmu, bojovnosti a severské zarputilosti. Přírodní podmínky, které tam mají, se na nich projevují jejich odolností,“ vyjmenoval Čech.

Sám je zvědavý na to, v jaké formě se představí klíčový islandský hráč Gylfi Sigurdsson. „Ve Swansea měl výbornou sezonu, ale ta mu před měsícem skončila a uvidíme, jak si udržel formu. Tento červnový termín je z tohoto pohledu nešťastný a vůbec by se nemělo hrát, protože všichni končíme různě,“ řekl svůj názor Čech.

Těší se ale na shledání s bývalým spoluhráčem z Chelsea Gudjohnsenem, nejlepším islandským střelcem v historii. „Hrál jsem s ním dva roky. Věřím, že mě nebude moc trápit. Má obrovské zkušenosti a islandskému týmu může svým návratem do reprezentace i v šestatřiceti letech hodně pomoct,“ dodal.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...