Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Italové, Němci, Dánové a Srbové postoupili na fotbalové MS

Sport

  0:24
Italští fotbalisté budou mít v příštím roce možnost obhájit titul mistrů světa, když si po dnešní kvalifikační remíze 2:2 s Irskem zajistili účast na závěrečném turnaji v JAR. Postup slaví i Němci, kteří vyhráli v Moskvě 1:0, a po stejném vítězství nad Švédskem i Dánové.

Radost Němců. foto: ČTK

Na turnaj se podívají i Srbové, kteří deklasovali Rumunsko 5:0. Počet jistých účastníků šampionátu se tak rozšířil už na šestnáct, tedy přesně na polovinu.

Italové k postupu potřebovali získat minimálně bod, ale v Irsku dvakrát prohrávali. Naposledy tři minuty před koncem, kdy domácí poslal do vedení Ledger. Jenže v nastaveném čase vyrovnal Gilardino a posunul Itálii do JAR.

Němci přijeli do Moskvy s vědomím, že výhra je posedmnácté v historii posune na světový šampionát. Tento cíl jim ještě přiblížil útočník Klose, který v 35. minutě překonal brankáře Akinfejeva. Připsal si tak již sedmý gól v kvalifikaci a celkově svůj padesátý za národní tým.

Rusko však nechtělo dát kůži lacino a po změně stran si vytvořilo místy drtivý tlak. Ten ještě umocnilo v 69. minutě vyloučení Boatenga po druhé žluté kartě. Rusům se dařilo v křídelních prostorech, ale nedokázali šance proměňovat. V německé brance se totiž činil gólman Adler, který udržel nejtěsnější vítězství a postup z prvního místa. Rusko se o postup na turnaj v JAR musí pokusit v baráži.

Počtvrté se na závěrečný turnaj podívají Dánové. Ti v prestižním severském derby porazili Švédsko 1:0 brankou Jakoba Poulsena z 81. minuty a v čele tabulky první skupiny mají šestibodový náskok, který jim zajišťuje postup.

Dánové navíc pomohli Portugalsku, které má stále šanci vybojovat postup z druhého místa do baráže.

Šampionátu se zúčastní i Srbové, kteří přehráli Rumunsko 5:0 a ze sedmé skupiny postoupili překvapivě na úkor Francie, která obhajuje stříbrné medaile z minulého šampionátu. Té šanci na přímý postup nepřiblížila ani očekávaná výhra 5:0 nad Faerskými ostrovy.

Blízko k postupu mají i Švýcaři, kteří díky dvěma rychlým gólům stopera Senderose porazili Lucembursko 3:0. Jejich postup ještě oddálili Řekové, kteří především díky čtyřem trefám Gekase porazili Lotyšsko 5:2 a drží náskok Švýcarska na třech bodech. Hráčům Helvétského kříže chybí k postupu alespoň bod ze závěrečného utkání s Izraelem.

Jistý účastník MS Anglie prohrál 0:1 na Ukrajině a ztratil první kvalifikační body. Hosty oslabil už ve 14. minutě brankář Green, který byl vyloučen za stažení protivníka v pokutovém území. Z následné penalty ale Ševčenko netrefil branku střídajícího gólmana Jamese. Za čtvrt hodiny se ale domácí dočkali, protože středopolař Nazarenko zajistil Ukrajině tři body tečovanou ranou.

Bosna a Hercegovina vyhrála v Estonsku 2:0 a definitivně si zajistila druhé, barážové místo. O góly hostů se postarali bundesligoví kanonýři Džeko a Ibiševič. I deváté utkání vyhráli jistí účastníci MS Španělé, kteří zvítězili 2:1 v Arménii.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!