130 let

Italové slaví 3. místo na Poháru FIFA. | foto: Reuters

Italové skončili na Poháru FIFA třetí, Uruguay zdolali na penalty

Sport
  •   20:50aktualizováno  21:10
Fotbalisté Itálie na Poháru FIFA obsadili třetí místo, poté co v souboji poražených semifinalistů zdolali Uruguay. Úřadující vicemistři Evropy vyhráli 3:2 na pokutové kopy, v základní hrací době skončil zápas v Salvadoru 2:2.

Italové si spravili chuť po prohraném penaltovém rozstřelu v semifinále se Španělskem, jejich brankář Gianluigi Buffon vychytal hned tři soupeřovy exekutory. Finále mezi domácí Brazílií a Španělskem se hraje v Riu de Janeiro od půlnoci SELČ.

Soupeř českého týmu v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2014 se na stadionu Fonte Nova poprvé prosadil ve 24. minutě kuriózním gólem. Diamanti z přímého kopu trefil tyčku, od které se míč odrazil do zad gólmana Muslery a dál na brankovou čáru, odkud lehce skóroval volný Astori.

Předloňský vítěz Copy Amériky vyrovnal v 58. minutě. Italové ztratili míč a rychlé přečíslení zakončil přízemní křížnou střelou k tyči Cavani. Otočit skóre mohl jeho ofenzivní spoluhráč Forlán, ale Buffon ho nadvakrát výtečně vychytal.

Svěřenci trenéra Cesare Prandelliho získali vedení zpět v 73. minutě. K přímému kopu se opět postavil Diamanti, jenž tentokrát zakončil povedenou technickou ránou přes zeď. Za pět minut ho však z podobné situace napodobil Uruguayec Cavani a podruhé v utkání vyrovnal.

Ani v jednom patnáctiminutovém prodloužení gól nepadl, ve 110. minutě byl po druhé žluté kartě italský záložník Montolivo. V penaltovém rozstřelu pak měli pevnější nervy hráči "Azzurri". Své pokusy proměnili Aquilani, El Shaarawy i Giaccherini a neuspěl pouze De Sciglio. Italský kapitán Buffon naopak zneškodnil penalty Forlánovi, Cáceresovi i Garganovi a překonat ho dokázali pouze Cavani se Suárezem.

Uruguay - Itálie 2:2 (0:1), na penalty 2:3

Branky: 58. a 78. Cavani - 24. Astori, 73. Diamanti. Penalty proměnili: Cavani, Suárez - Aquilani, El Shaarawy, Giaccherini. Neproměnili: Forlán, Cáceres, Gargano - De Sciglio. Rozhodčí: Hajmúdí (Alž.). ČK: 110. Montolivo (Itálie). Diváci: 30 000.

Uruguay: Muslera - M. Pereira (81. A. Pereira), Lugano, Godín, Cáceres - Gargano, Arévalo (107. Pérez), Rodríguez (56. González) - Cavani, Forlán, Suárez. Trenér: Tabárez.

Itálie: Buffon - Maggio, Astori (96. Bonucci), Chiellini, De Sciglio - Candreva, De Rossi (70. Aquilani), Montolivo - Diamanti (83. Giaccherini), Gilardino, El Shaarawy. Trenér: Prandelli.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz