130 let

Souboj australského záložníka Tima Cahilla (vpravo) v souboji s Italem Gennaro Gattusem | foto: ČTK

Italové vyřadili Australany díky přísné penaltě

Sport
  •   19:00
Kaiserslautern - Italští fotbalisté postoupili přes Austrálii do čtvrtfinále mistrovství světa díky vítězství 1:0, které zařídil gólem z penalty v páté minutě nastaveného času Francesco Totti. Italové přitom hráli od 51. minuty v deseti bez vyloučeného Materazziho.
Italský trenér Marcello Lippi nechal poprvé na šampionátu sedět na lavičce Tottiho a na jeho místo postavil Del Piera. Útočník Juventusu se hned ve čtvrté minutě prezentoval načechraným centrem a král střelců Toni, který se vrátil do útoku, poslal hlavičku těsně vedle tyče.

Italové byli zpočátku výrazně nebezpečnějším týmem a brankář Schwarzer se pořádně potil. V rozpětí dvou minut musel vytáhnout nad břevno střelu Gilardina a pak reflexivně nohama vykopnout z branky Toniho pohotovou otočku.

V australském týmu chyběl hrdina bitvy s Chorvaty Kewell, který má poraněná třísla a přišel diváky pozdravit o berlích. Vpředu tak byl osamocený Viduka a proti spolehlivě fungující obraně se prosazoval jen těžko.

Až po půlhodině hry musel brankář Buffon poprvé ukázat, co umí. K odraženému míči se přitočil Chipperfield a po zemi tvrdě vypálil.

Zápas ovlivnila sporná rozhodnutí
Do druhého poločase se Lippi pokusil oživit útok nasazením Iaquinty, ale brzy musel své plány korigovat. Španělský rozhodčí Cantalejo totiž v 51. minutě přispěl ke sporným červeným kartám na šampionátu vyloučením italského stopera Materazziho. Poslal ho ze hřiště za vcelku běžný faul bez předchozího napomínání.

Lippi obětoval svého nejlepšího útočníka Toniho, aby zacelil mezeru uprostřed obrany, a Australané začínali mít navrch. Jenže Italové jsou mistry obrany a soupeři nedali moc prostoru. Když přece jen nějaký míč pronikl až k Buffonovi jako při střele Chipperfielda, tak si s ním gólman, později vyhlášený mužem zápasu, snadno poradil.

Devět minut před koncem hlavičkoval Cahill těsně nad břevno a squadra azzurra už očividně spoléhala na Buffonovy schopnosti při penaltovém rozstřelu.

I Australané už možná mysleli na prodloužení a podcenili Grossův únik. Italský obránce v šestnáctce upadl, sudí ukázal na penaltu a Totti, který na poslední čtvrthodinu vystřídal Del Piera, ji chladnokrevně proměnil. Sen nizozemského trenéra Guuse Hiddinka o třetím semifinále za sebou se rozplynul. Před čtyřmi lety poslal z korejské lavičky Italy domů, podruhé se mu to už nepodařilo. Další šanci může mít za čtyři roky jako trenér ruské reprezentace.

Vítězné Italy v pátečním čtvrtfinále čeká v Hamburku vítěz večerního zápasu mezi Ukrajinou a Švýcarskem.


Výsledek:
Itálie - Austrálie 1:0 (0:0)

Branka
: 90+5. Totti z pen. Rozhodčí: Cantalejo - Carrasco, Hernandez (všichni Šp.). ŽK: Grosso, Gattuso, Zambrotta - Grella, Cahill, Wilkshire.

ČK: 51. Materazzi (It.). Diváci: 46.000 (vyprodáno).

Sestavy:

Itálie
: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso - Gattuso, Pirlo, Perrotta - Del Piero (75. Totti) - Gilardino (46. Iaquinta), Toni (55. Barzagli). Trenér: Lippi.

Austrálie
: Schwarzer - Moore, Neill, Chipperfield - Wilkshire, Grella, Cahill, Culina - Sterjovski (81. Aloisi), Bresciano - Viduka. Trenér: Hiddink.

Autor: ČTK