Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Italští fotbalisté mluví o selhání, slovenský tisk o historickém úspěchu

Evropa

  10:30aktualizováno  16:19
JOHANNESBURG/BRATISLAVA - Fotbalisty Itálie by ani v nejčernějších snech nenapadlo, že budou světový šampionát v Jižní Africe opouštět už po základní skupině. Stránky slovenského tisku dnes zaplavily fotografie jásajících reprezentantů, kteří na světovém šampionátu v Africe nečekaně zdolali obájce titulu 3:2 a postoupili do osmifinále.

Slovensko - Itálie (zklamání italských fotbalistů). foto: Reuters

Obhájci titulu si posteskli, že jim na mistrovství chyběla větší kreativita a podle brankáře Gianluigiho Buffona také kvalitnější útočníci. Přestárlou squadru azzuru čeká generační obměna, kterou už bude mít na starosti nový kouč Cesare Prandelli, nástupce končícího Marcella Lippiho.

Zatímco před čtyřmi lety se vraceli Italové do vlasti jako "zlatí" hrdinové, nyní dorazí domů jako psanci. Lippiho tým, který kvůli vysokému věkovému průměru vzbuzoval pochybnosti fanoušků už před šampionátem, v Jižní Africe zcela selhal a získal jen dva body.

Čtěte také

List La Repubblica označil čtvrteční kolaps proti Slovákům za horší, než byla památná porážka od Severní Koreji v roce 1966, která Italům rovněž přivřela dveře od vyřazovací části. Trenér Lippi vzal neúspěch na sebe a připustil, že tým nedostatečně nachystal.

CANNAVARO DOUFÁ VE ZMĚNY

"Po těch čtrnácti letech v azurovém dresu se nestydím za to, že jsem večer plakal. V tuto chvíli Itálie nevychovává opravdu velké hráče, jaký třeba patřili do mé generace... Máme tam dobré hráče, ale ne opravdovou špičku. Už nějakou dobu mluvím o tom, že je potřeba udělat jisté změny, v první řadě musíme investovat do mládeže... Samozřejmě, kdybych skončil před čtyřmi lety po výhře na mistrovství světa, bylo by všechno lehčí, ale nepřišlo mi to správné. Tohle je černá kaňka, ale nepřekryje ty krásné věci, které jsme dokázali v Německu... Když máte čtyři hvězdy (tituly mistrů světa) na hrudi, zavazuje vás to k dalším výhrám. Je normální cítit tlak, ale my jsme se tady báli. Viděl jsem to na tvářích spoluhráčů... V životě jsem odehrál spoustu dobrých zápasů i spoustu špatných, to prostě k fotbalové kariéře patří. Zkrátka je čas odejít."

"Nemyslím si, že jsme měli šampionát vyhrát, ale měli jsme si počínat lépe. Selhal jsem při přípravě týmu, hráči nebyli připraveni na takhle důležitý zápas. S výjimkou posledních patnácti minut z psychologických důvodů nic nefungovalo," prohlásil Lippi. Jeho svěřenci však hledali příčiny šokujícího krachu jinde...

"Rozhodně za to nemůže jen trenér, je to chyba všech. My hráči jdeme na hřište a my jsme selhali. Chyběla nám kreativita, byli jsme málo nebezpeční a nedařilo se nám ani v obraně," prohlásil zadák Domenico Criscito. Brankář Buffon tvrdil, že Itálii znatelně chyběli zkušenější útočníci. "Rozdíl mezi rokem 2006 a 2010 je v tom, že už tu nejsou takoví hráči jako Francesco Totti nebo Alessandro Del Piero," podotkl Buffon.

Itálie podle něj postrádá větší ofenzivní kvalitu, což se naplno projevilo při absenci zraněného tvůrce hry Andrey Pirla. "Scházela nám kreativita, nápad. V Itálii není nikdo, kdo by mohl v tomhle prostoru udělat víc. To je realita italského fotbalu," mínil Buffon, který se hned v úvodním duelu s Paraguayí zranil a ve zbytku šampionátu už nezasáhl do hry. V příštích dnech půjde na operace vyhřezlé ploténky.

Lippi u italské reprezentace končí podruhé. Poprvé squadru azzuru opustil před čtyřmi lety těsně po zisku titulu mistrů světa, ale kvůli nevydařeném vystoupení týmu pod vedením Roberta Donadoniho na předloňském Euru se na lavičku vrátil.

ŠÉF ITALSKÉHO FOTBALU: MUSÍME ZAČÍT OD ZAČÁTKU

"Všichni víme, jak je fotbal pro naši zemi důležitý. Zklamali jsme desítky milionů fanoušků... Musíme být realisté. Čelíme krizi italského fotbalu a musíme zjistit, co je její příčinou a najít strategii, jak s tím bojovat. Tohle není problém, který začal včera, je to dlouhodobější záležitost... Prandelliho jsme vybrali hlavně kvůli jeho schopnosti pracovat s mladými hráči. Dostal smlouvu na čtyři roky, aby měl možnost s týmem dlouhodobě pracovat... Vždyť Inter Milán vyhrál Ligu mistrů bez jediného Itala v základní sestavě. To však není problém jen italské ligy, ale celého evropského fotbalu. UEFA a Evropská unie by s tím měly začít něco dělat... Evropským reprezentacím se příliš nedaří a naopak jihoamerické celky září," řekl Giancarlo Abete, první muž italského fotbalu.

"Nelituji toho. Byl to zážitek, který jsem si chtěl zopakovat. Vrátil jsem se s nadšením. Jsem přesvědčený, že jsem mohl některé věci udělat jinak a omlouvám se," řekl Lippi.

Přestárlé italské mužstvo s devíti třicátníky se nevyhne generační obměně. Konec u národního týmu už oznámili šestatřicetiletý kapitán Fabio Cannavaro a záložník Gennaro Gattuso, další hráči je mohou brzy následovat. Na Lippiho nástupci Prandellim bude, aby vnesl do týmu oživení a novou krev.

"Myslím, že tohle je konec jedné éry, neboť pro mnoho hráčů bude složité zahrát si na dalším mistrovství světa," prohlásil Pirlo. "Ale co se týče mě, jsem pro příštího kouče k dispozici," dodal třicetiletý středopolař AC Milán.

Buffon se prý zatím ještě nerozhodl. "Prandelli musí odstartovat nový cyklus a já věřím, že má v zásobě nějaké nápady a myšlenky, protože současná situace italského fotbalu není zrovna skvělá," dodal brankář Juventusu Turín.

Slovenský tisk nešetří superlativy
Slovenský zázrak se stal v Africe. Ten zápas byl jako sen. Slováci zničili Italy, hlásaly novinové titulky. Komentáře upozornily, že Slováci, kterým se nepovedly zápasy proti Novému Zélandu a Paraguayi, triumfem nad úřadujícími mistry světa ale nabídli zatím největší senzaci turnaje.

"Slovensko ještě nikdy nezdolalo v důležitém utkání skutečně velký tým. Až včera. V okamžiku, kdy to nikdo nečekal, v situaci posměšků: co to hoši na šampionátu vyvádíte," poznamenal list Sme. Chtělo to prý odvahu od trenéra, který našel správnou sestavu, i od fotbalistů, jimž zaručovalo postup pouze vítězství.

Podle Športu mělo slovenské mužstvo duši, srdce, vůli, hlavu, bylo stmeleno, pevné, jednotné a odevzdané společné věci. Absolutně dokonale bylo připraveno psychicky. Tohle všechno pak vedlo k dominanci v souboji s úřadujícími mistry světa. "Slovensko prožívá neskutečný fotbalový orgasmus. Naši jánošíci, kterým už nikdo nevěřil, oloupili po obrovském dramatu nafoukané mistry světa z Itálie," napsal Plus jeden deň.

Pravda upozornila, že všichni slovenští reprezentanti hráli minimálně o třídu lépe než v předchozím utkání s Paraguayí. Pohybovali se lépe než soupeř, byli rychlejší, měli převahu. Italové byli vykolejení a bezradní, jejich fanoušci, kteří měli na stadiónu převahu, utichli. "Neuvěřitelný nervák se šťastným koncem. Mistři světa skončili. A pohřbili je Slováci," dodal Nový čas.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...