Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čtvrtníček o Horníkovi: Ivan fotbal umí, Mirek má munici, tam je to pořešený

Sport

  19:19
PRAHA - Příchod funkcionáře Ivana Horníka do fotbalového Jablonce nemohl uniknout pozornosti herce a scénáristy Petra Čtvrtníčka. „Ivan fotbal umí, Mirek má munici, takže tam je to pořešený,“ napsal Čtvrtníček serveru Lidovky.cz v reakci na to, že usvědčeného a odsouzeného korupčníka Horníka si vzal pod svá křídla majitel Jablonce a zároveň šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Herec Petr Čtvrtníček foto: Lidové noviny

„Už se těším, jak tenhle tandem zvládne se svojí sajdkárou ligový závody do vrchu. Budu pečlivým divákem!“ napsal Čtvrtníček, který na přelomu let 2004 a 2005 představil divadelní hru Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? pojednávající o korupčních praktikách fotbalových činovníků v čele právě s Horníkem.

Korupčník Horník jde do Jablonce. Minulost už dávno neexistuje, řekl Pelta

Krok fotbalového bosse Pelty přivést do Jablonce Horníka, jenž byl před 9 lety během působení ve Viktorii Žižkov na základě odposlechů usvědčen z podplácení rozhodčích a ovlivňování fotbalových zápasů, lze považovat za kontroverzní.

„Trest si odpykal, má právo na druhou šanci,“ prohlásil ale ve středu Pelta, který Horníka najal jako vedoucího sportovního úseku. „Situace se změnila a žádná pojistka není zapotřebí. Co se stalo před deseti nebo patnácti lety, už neexistuje,“ je si jistý Pelta.

Horník na řetízkáči

Divadelní představení Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, ve kterém kromě Čtvrtníčka vystupoval například Jiří Lábus nebo Marek Daniel, se proslavilo především originálními jazykovými obraty, které Čtvrtníček čerpal přímo z policejních odposlechů. „Já jsem mluvil s ním jenom po telefoně a tak že jsem nevim a říkám mně to nevadilo stejně bych musel dát do toho,“ zní jedna z hlášek z „Ivánka“.

Municí, o níž ve vyjádření k návratu Horníka do nejvyšší fotbalové ligy Čtvrtníček mluví, nazývali korupčníci kolem bývalého šéfa Viktorie Žižkov černé peníze na úplatky.

A že Horníkovi jazykový cit nezmizel ani po pěti letech zákazu činnosti, dokazuje i jeho první rozhovor pro příchodu do Jablonce. „Už tady lítám jak na řetízkáči,“ řekl Ivan Horník serveru Aktuálně.cz.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!