130 let

Ruský sudí Ivanov sklidil kritiku za množství vyloučení v osmifinále mezi Portugalskem a Nizozemskem. | foto: JOCHEN LUEBKEAFP

Ivanov si už na mistrovství nezapíská

Sport
  •   19:51
BERLÍN - Anglický rozhodčí Graham Poll a jeho ruský kolega Valentin Ivanov, kteří sklidili velkou kritiku za své výkony na mistrovství světa, už si ve zbylých zápasech na šampionátu nezapískají. Oznámila to Mezinárodní fotbalová federace FIFA.

Ruský rozhodčí Ivanov se ocitl pod palbou kritiky poté, co v osmifinálovém utkání Portugalska s Nizozemskem rozdal 16 žlutých karet a na každé straně po druhých napomenutích vyloučil po dvou hráčích.

Poll se postaral o kuriózní chybu, když chorvatskému obránci Josipu Šimuničovi ukázal v duelu s Austrálií tři žluté karty a až poté jej vykázal ze hřiště. Oba arbitry veřejně kritizoval i šéf FIFA Sepp Blatter, jenž dnes prohlásil, že rozhodčí obecně na šampionátu nedrží jednotný metr a neřídí se instrukcemi, které před turnajem dostali.

"Když si mi trenér stěžuje, že jeho hráč dostal žlutou kartu za držení za dres a jejich soupeř ve skupině ve druhém utkání stejným způsobem potrestán není, jak mám reagovat?" uvedl Blatter na internetové stránce FIFA. "Viděl jsem i nepotrestané fauly zezadu nebo surové chování, nemluvě o vážných chybách ve výkladu pravidel," prohlásil šéf světového fotbalu. V úvodu šampionátu byl výkony rozhodčích nadšen, ale postupně přešel od chvály ke kritice.

FIFA zúžila seznam hlavních sudích pro další část turnaje na dvanáct jmen. Mezi nimi je také Slovák Luboš Micheľ, který povede úvodní páteční čtvrtfinále mezi Německem a Argentinou na Olympijském stadionu v Berlíně.

Mezi rozhodčími je i Němec Markus Merk, přestože byl kritizován za výkon v utkání Brazílie s Austrálií v základní skupině, po němž měl navíc rozmíšku s Harrym Kewellem. FIFA pak sudímu vytkla nejasnosti v zápisu o utkání. Ve čtvrtfinále se však Merk neobjeví.

Autor: