Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Izrael - ČR 1:2. Češi i v improvizované sestavě dokázali vyhrát, domácí přispěli vlastním gólem

Češi slaví gól do sítě Izraele foto: ČTK

Haifa - Jako by se na nich nepříjemnosti, které je těsně před zápasem v souvislosti s covidem potkaly, vůbec neprojevily. Čeští fotbalisté zvládli zápas Ligy národů v Izraeli, měli výborný nástup, v úvodu spoustu šancí, ale nakonec byli po divokém závěru rádi za těsné vítězství 2:1.
  20:40

Hráli aktivně, vysoko presovali, ale s přibývajícími minutami se zdálo, že jim docházejí síly. Proto byl druhý poločas mnohem vyrovnanější než ten první.

Obávaný útočník Zahavi po přestávce vstřelil kontaktní gól, Češi na chvíli vypadli z role, v nastaveném čase je při šance soupeře dokonce zachránila tyč.

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ŽIVĚ ZDE

V Lize národů vyhráli druhý zápas ze tří, v září nejprve slavili na Slovensku (3:1), pak v sestavě s náhradníky podlehli doma Skotsku (1:2). S ním hrají znovu ve středu a kvůli problémům s koronavirem je znovu otázkou, s jakým kádrem. Ale o tom až později...

Izrael - ČR 1:2 (0:1)

Branky: 56. Zahavi - 14. vlastní Abu Hanna, 47. Vydra. Rozhodčí: Martins - Campos, Almeida (všichni Portug.). ŽK: Abu Fani, Dasa, Golasa, Menachem - Masopust, Coufal. Bez diváků.

Sestavy:

Izrael: Marciano - Dasa (75. Dabbur), Abu Hanna (46. Menachem), Tibi, Jeini, Abd Elhamed - Abu Fani (88. Karzev), Natcho (75. Golasa), Solomon - Weissman (66. Saba), Zahavi. Trenér: Ruttensteiner.

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kúdela, Bořil - Souček, Král - Masopust (68. Kadeřábek), Darida (88. Holeš), Provod (90.+3 Petrášek) - Vydra (68. Ševčík). Trenér: Šilhavý.

Český tým zvládl náročné dny a hodiny, které ho kvůli třem nakaženým hráčům a komplikovanému přesunu z Kypru na Izrael potkaly. Do utkání vstoupil dominantně.

„Zajeď do něj,“ rozléhalo se opakovaně prázdným stadionem v Haifě z úst trenéra Jaroslava Šilhavého. Právě důraz při napadání na soupeře platil. Češi zaskočeným Izraelcům dlouho nedovolovali založit kloudnou akci, kromě dvou standardek, z nichž jedna byla nepovedená, domácí v první půli ukázali málo.

Zato hosté?

Dobře kombinovali, v ofenzivní fázi byli trpěliví, nejančili, byť jim chyběly góly.

Ten jediný si totiž Izraelci před pauzou vstřelili sami. Doslova. Debutující stoper Abu Hanna poslal v tísni malou domů a brankář Marciano ze skotského Hibernianu zpětnou přihrávku nezachytil. Balon mu štrejchnul o kopačku a dokutálel se za brankovou čáru. Kuriózní moment.

Po čtvrthodině to byl gól zadarmo, avšak vzhledem k průběhu hry jistě zasloužený.

Už v sedmé minutě zafungovala nyní už exslávistická spolupráce krajních beků. Coufalův centr přeletěl Součka i Vydru, ale nehlídaný Bořil míč mohl u vzdálenější tyče uklízet zblízka do brány. Mířil vedle.

Následovala velká příležitost Daridy, kterou vybojoval a připravil aktivní Provod. Český kapitán ale z hranice pokutového území přestřelil – podobně jako později Bořil, jenž se technicky pokoušel přechytračit gólmana z levé strany.

Největší šanci Izraele měl po třiceti minutách střelec Zahavi, který hlavou nebezpečně trefil centr Natcha. Brankář Vaclík byl však připraven.

Po leklém výkonu v samotném úvodu se však i domácí probrali. Častěji drželi balon, šikovní a rychlí hráči z ofenzivy proháněli českou obranu.

Čeho jsou Izraelci vpředu schopní, ukázali zkraje druhého poločasu, kdy Dasa se Solomonem ve vápně totálně vyšachovali soupeře, jenže druhý jmenovaný z vyložené pozice netrefil bránu.

Tou dobou už domácí prohrávali o dva góly, protože v defenzivě byli podstatně slabší než v útoku.

Češi předvedli pěknou, přímočarou akci: Masopust dloubl míč za obranu na Vydru, který byl důraznější než obránce Tibi a neomylně zakončil. Čisté svědomí však opět neměl brankář Marciano, který proti střelci pozdě vyběhl.

Přesto se hrál po přestávce na krásném moderním stadionu mnohem vyrovnanější zápas.

Mohl za to i krásný gól Zahaviho, který křižnou střelou přes pokutové území nechytatelně zamířil pod břevno.

Češi najednou měli víc ztrát, začali prohrávat některé osobní souboje. I trenér Šilhavý musel mnohem častěji zvýšit hlas: „Zvedni hlavu! Pojď! Hrajem!“

A ze zápasu, který v prvních minutách vypadal jednoznačně, bylo podobně jako před pěti dny v přípravě na Kypru (2:1) drama.

Definitivně rozhnodnout mohl Provod, který promáchl před prázdnou bránou po přihrávce Ševčíka. Místo toho byli domácí vzápětí dvakrát blízko remízy, ale Zahaviho rána nejprve skočila jen na horní síť a Solomonovu střelu dokázal Vaclík se štěstím vykopnout do tyče.

Český trenér Šilhavý do utkání nasadil nejsilnější sestavu, jakou mu okolnosti dovolily. Spoléhá na sehranost z klubu, když na jedné straně hráli slávisté Bořil s Provodem a na té druhé byli Masopust a Coufal, donedávna spoluhráči.

Ve středu defenzivy nastoupili sparťan Čelůstka dalším slávistou Kúdelou, v záloze obyklé trio Darida, Král, Souček a na hrotu operoval Vydra, jediný útočník týmu.

Šilhavý totiž mohl v Izraeli vybírat už jen z osmnácti hráčů, z původní třiadvacetičlenné nominace tři fotbalisté onemocněli covidem a další měli na Kypru, kde tým ve středu odehrál přípravné utkání, problémy s neprůkaznými vzorky testů.

Do dějiště utkání proto vůbec neodcestovali Hložek, Dočkal, Barák, Novák a náhradní brankář Nguyen.

Jde o třetí zápas nového ročníku Ligy národů. Češi v září v úvodním zápase soutěže zdolali Slovensko 3:1, pak ale hygiena kvůli koronaviru rozpustila sraz a narychlo sestavený tým pod vedením provizorního kouče Holoubka podlehl Skotsku 1:2.

Izrael si doposud připsal dvě remízy 1:1.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!