Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jablonec deklasoval Bohemians Praha. Slávisté si spravili chuť s Příbramí

Sport

  18:20
PRAHA - Fotbalisté Jablonce se tři kola před koncem první ligy dál drží ve hře o mistrovský titul. Severočeši totiž dnes hladce přehráli k sestupu odsouzený tým Bohemians Praha a po výhře 4:0 mají prozatím stejně bodů jako vedoucí duo Sparta, Ostrava. V dalších odpoledních zápasech Slavia přehrála v Edenu Příbram 3:0 a Budějovice zvítězily nad Olomoucí 2:1.

Tomáš Pekhart (vpravo) foto: ČTK

Jestli Bohemians po bodovém odečtu od disciplinární komise před dvěma týdny slibovali, že dohrají nejvyšší soutěž důstojně, tak dnes svůj záměr zdaleka nenaplnili a za půl hodiny už Jablonec mohl začít šetřit síly na finále Ondrášovka Cupu, do kterého se probojoval v týdnu přes Slavii.

Jablonec přitom nemusel předvést mimořádný výkon, jen mu stačilo využívat triviální chyby v soupeřově obraně, která před týdnem málem uhájila čistý štít na půdě vedoucí Sparty. V 16. minutě domácí Horáček neodhlavičkoval centr Krejčího a ten se od pravé postranní čáry snesl za brankáře Belaně, který musel tiše trpět při pohledu na hru svých spoluhráčů. Čtyři minuty po prvním gólu se nechal lehce obehrát bek Grznár a po akci Vošahlíka s Lafatou útočník Pekhart zblízka doklepl míč do prázdné branky.

A za půl hodiny dostal v pokutovém území až příliš mnoho prostoru osamocený Lafata, který mohl slavit svoji branku v pátém utkání po sobě. Hra Bohemians se zvedla až po střídání a nasazení záložníka Dobeše. Jabloneckého brankáře Špita pak do poločasu stačil dvěma nebezpečnými akcemi vystrašit útočník Bohemians Jeslínek.

Jablonec se s tříbrankovým vedením nespokojil a zdecimovaného soupeře trápil i po přestávce, byť se na úrovni zápasu podepsalo minimální nasazení z obou stran. Útočník Pekhart ale ukázal hlad po gólech, protože do dnešního utkání na jaře skóroval jen jednou. Šest minut po přestávce se dočkal svého druhého dnešního zápisu, když přesnou ranou zakončil postup přes tři stínující zadáky.

Rozklížené zadní řady Pražanů před hrstkou diváků dostály nelichotivé tradici a potřetí za sebou doma inkasovaly čtyři branky. Před Jabloncem se to samé povedlo i Kladnu s Mladou Boleslaví, Ostrava před tím skórovala "jen" třikrát.

Bohemians na tom dnes mohli být ještě hůř, kdyby Jablonský přesněji zakončil svůj výpad z obrany a před střídajícím Michálkem před prázdnou brankou neodvrátil míč stoper Drobný.

Bohemians mohli debakl zkorigovat, ovšem proti Ibeho hlavičce se postavil skvělým zákrokem jablonecký Špit. Sedmá prohra Bohemians za sebou tak neměla ani gólovou útěchu a rozhodčí Paták půl minuty před koncem hrací doby neváhal duel "odpískat".

Bohemians Praha - FK Baumit Jablonec 0:4 (0:3)

Branky: 20. a 51. Pekhart, 16. Krejčí, 30. Lafata.
Rozhodčí: Paták - Pelikán, Marek. ŽK: Flachbart, Dobeš. Diváci: 423.


Slavia si zastřílela s Příbramí
Fotbalisté Slavie se po třech zápasech dočkali ligového vítězství. Ve 27. kole porazili na domácím trávníku v Edenu Příbram 3:0. O tříbodovém zisku rozhodl neúspěšný obhájce titulu během osmi minut ve druhém poločase, kdy se trefili postupně Krajčík, Brazilec Dens a mladík Zákostelský. Pro posledně dva jmenované to byly první góly v nejvyšší soutěži.

Při stále početné marodce poslal domácí kouč František Cipro poprvé od začátku zápasu na hřiště teprve osmnáctiletého Jana Zákostelského, jehož otec Luboš v červenobílých barvách hrál před dvaceti lety a nyní trénuje vedoucí celek ČFL Sezimovo Ústí. A posledních sedmnáct minut si zahrál i obránce Jiří Kaufman, který sice do Slavie přišel již v zimní přestávce 2009, ale po opakovaných zraněních na ligovou premiéru za Slavii dosud čekal.

Příbram na podzim Slavii porazila a do Edenu nepřijela jen bránit. Již v šesté minutě domácí Hubáček zapomněl na Pilíka, který se zjevil sám před vybíhajícím Vaniakem. Dokázal slávistického brankáře přehodit, ale střelu nasměroval vedle pravé tyče. Domácí odpověděli přízemním centrem z pravého křídla a střelou Milana Černého z hranice šestnáctky nad branku.

Před slabou návštěvou necelých pěti tisíc diváků měl největší šanci prvního poločasu v 19. minutě hostující obránce Plašil, ale po centru Borka stačil gólman Vaniak včas míč vyrazit. Hosté se pak ubránili při rohovém kopu, následná Hubáčkova dělovka šla těsně nad příbramskou brankou.

V pochmurném počasí se lepší fotbal hrál zásluhou Slavie až po přestávce. V 54. minutě rozehrál Jaroslav Černý přímý kop posunutím míče na nabíhajícího Krajčíka a ten přízemní střelou z jedenadvaceti metrů poslal míč k pravé tyči Krbečkovy branky. V lize se slovenský zadák trefil po tříleté přestávce.

Už za tři minuty se domácí diváci radovali podruhé. Příbramská obrana míč odkopla jen k volnému Densovi a slávistický záložník tvrdou střelou z osmnácti metrů zaznamenal svoji první ligovou branku. Za pět minut jej napodobil Zákostelský, který usměrnil do příbramské sítě střelu Milana Černého.

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:0 (0:0)

Branky: 54. Krajčík, 57. Dens, 62. Zákostelský.
Rozhodčí: K. Hrubeš - Slavík, Tacina. ŽK: M. Černý, Janda, Ivanovski, Hošek - Borek, Nohýnek. Diváci: 4799.


České Budějovice přehrály Olomouc
Fotbalisté Českých Budějovic udělali výrazný krok k záchraně v první lize. Jihočeši udolali v dnešním duelu 27. kola Sigmu Olomouc 2:1 a tři zápasy před koncem sezony se vzdálili předposlednímu Kladnu na rozdíl čtyř bodů.

Teprve třetí domácí výhru v tomto ročníku zajistil Dynamu tři minuty před koncem střídající Ladislav Volešák. České Budějovice chtěly využít kladenského zaváhání v Teplicích, které jim dalo šanci přiblížit se vytoužené záchraně. Mírným náporem však překvapivě začali zápas Hanáci, kteří v týdnu vypadli z Ondrášovka Cupu a na jih Čech přijeli hrát bez nervů už jen o čest. Jejich kouč Zdeněk Psotka promíchal sestavu a doma nakonec nechal i nejlepšího střelce Šultese, který zápolí s drobnými zdravotními problémy.

Dynamo se snažilo držet míč, ale nebezpečnějším dojmem v úvodu působila Sigma. Její aktivita vyvrcholila v páté minutě, kdy musel brankář Kučera vyboxovat ostrý Janotkův centr. Domácí viditelně svazovala nervozita a po 22 minutách mohli děkovat svému gólmanovi, který skvěle vychytal osamoceného Navrátila.

Jihočechům v těžkých chvílích opět pomohla silná zbraň - standardní situace. K přímému kopu se v nastaveném čase první půle postavil tradiční exekutor Otepka a zasadil svému bývalého klubu, odkud v Dynamu hostuje, nechytatelný gólový úder.

Příliš dlouho se ale domácí z vedení neradovali. Střídající Bajer utekl po pravé straně kapitánovi Dynama Horejšovi, zacentroval před branku, kde usměrnil míč mimo Kučerův dosah Petr. Českobudějovické inkasovaná branka rozhodila a o útok se starali hlavně Hanáci.

V 61. minutě protáhl Kučeru Janotka, vzápětí pláchl domácím bekům Petr, svůj únik však zakončil střelou vedle. Jihočeši se probudili až poté, co začal kouč Jihočechů Jaroslav Šilhavý vehementně posilovat ofenzivu. Střídající Volešák pálil v 66. minutě přesně, ale Lovásik stihl vyrazit na roh.

V závěru Jihočeši vsadili na jednu kartu a nahrnuli se do útoku. Když už se zdálo, že jejich snaha bude marná, nacentroval aktivní Hudson v 87. minutě na Volešáka, který se z voleje krásně položil do míče a svým prvním gólem v této sezoně zajistil Dynamu nesmírně důležité tři body. Olomoucká série tří ligových výher po sobě tak skončila.

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 2:1 (1:0)

Branky: 45.+1 Otepka, 87. Volešák - 48. Petr.
Rozhodčí: Mikel - Novák, Lakomý. ŽK: Ordoš, Janotka, Komárek, Navrátil, Petr (všichni Olomouc). Diváci: 3046.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!