Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Krásný gól Kodaně, pak červená. Evropská liga se Jablonci vzdálila

Sport

  19:58aktualizováno  20:12
JABLONEC - Nadějný výkon v prvním poločase, zmar po přestávce. Jablonečtí fotbalisté do kvalifikace Evropské ligy vstoupili porážkou, doma proti FC Kodaň nejdřív neproměnili slibné příležitosti, krátce po poločase inkasovali a když dvacet minut před koncem přišli o vyloučeného Tecla, na zvrat už neměli.

ablonecký útočník Tomáš Wágner (vpravo) a Mathias Jörgensen z Kodaně. foto: ČTK

Jablonec s Kodaní zahájily 3. předkolo druhé nejvýznamnější klubové soutěže, ve středu se v Evropě hrály už jen další zápasy o Ligu mistrů.

O ní by Jablonec rád bojoval příští rok, letos má cíl postup do Evropské ligy. Po úvodním zápase se mu však o dost vzdálil, příští čtvrtek 6. srpna v Kodani musí vyhrát minimálně o branku a zároveň vstřelit aspoň dva góly (2:1, 3:2 atd.), aby v pohárech pokračoval do závěrečného předkola.

Jablonecký obránce Filip Novák (vpravo) v souboji s kodaňským Peterem...
Jablonecký obránce Vít Beneš hlavičkuje na branku Kodaně.

Do skupinové fáze evropských pohárů se ještě nikdy neprobojoval. Předchozí čtyři pokusy skončily nezdarem, nyní má klub Miroslava Pelty, jenž je zároveň předsedou české fotbalové asociace, nejsilnější tým v historii.

A proti Kodani, tradičním pohárovém účastníkovi, to od úvodních minut dokazoval. Jablonečtí zaskočili soupeře rychlostí i přesnou kombinací, také dobře bránili.

Gregušovu střelu z hranice vápna vyrazil s obtížemi brankář, který zasáhl i proti nájezdu Crnkiče. Slibnou možnost měl Wágner. V 35. minutě na polovině hřiště okradl o míč stopera Jörgensena, z levé strany běžel sám, ale dal si míč daleko od nohy a zakončit nedokázal.

Hlavní rozhodčí Mattias Gestranius z Finska vylučuje jabloneckého útočníka Stanislava Tecla (druhý zprava).

Hosté nebyli vepředu dlouho výrazní, přesto i oni si šanci vytvořili. V první půli zaváhal brankář Hrubý, kterému vypadl z ruky centr. Ale proti Santanderovi mu pomohli obránci a zblokovali střelu na roh.

Krátce po přestávce si levý záložník Verbič navedl míč z levé strany do středu, dostal hodně prostoru a z víc než 20 metrů nádherně vypálil do horního růžku. Hrubý plachtil vzduchem, ale na míč nedosáhl.

Domácí se hnali za vyrovnání, do vápna létaly centry, domácí sbíraly standardní situace, přímé kopy i rohy. Efekt nepřineslo ani střídání. Naopak, jeden z náhradníků Tecl nešikovným, ale hrubým zákrokem poslal k zemi Augustinssona a sudí mu dal červenou kartu. V deseti se Jablonec na nic nezmohl.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy: 

FK Jablonec - FC Kodaň 0:1 (0:0)

Branka: 51. Verbič. Rozhodčí: Gestranius - Aravirta, Alakare (všichni Fin.). ŽK: Hübschman - Delaney. ČK: 69. Tecl (Jablonec). Diváci: 4830.

Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman - Masopust (62. Tecl), Greguš, Pospíšil (62. Trávník), Crnkič - Wágner (76. Doležal). Trenér: Šilhavý.
Kodaň: Andersen - Ankersen, M. Jörgensen, Antonsson, Augustinsson - Toutouh (63. Kvist), Amartey, Delaney, Verbič (81. Kusk) - Santander (87. Pourié), N. Jörgensen. Trenér: Solbakken.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!