130 let

Jablonecký Václav Pilař se probíjí přes Jakuba Fulneka z Bohemians. | foto: ČTK

Jablonec neměl zahrávat penaltu, řekla komise rozhodčích o zásahu VARu v neprospěch Klokanů

Sport
  •   17:26
Fotbalisté Bohemians 1905 byli v nedělním utkání 3. kola první ligy v Jablonci poškozeni, Severočeši podle komise rozhodčích neměli kopat penaltu, z níž srovnali na 1:1. Za nesprávný zásah do hry má na jedno utkání omezenou delegaci videorozhodčí Ondřej Berka, příští kolo vynechá i hlavní sudí Tomáš Klíma za chybu před následnou penaltou na opačné straně.

Na dvě utkání má zastavenou činnost čtvrtý rozhodčí Karel Hanousek, který měl upozornit na nevhodné chování jabloneckého trenéra Petra Rady.

Jablonečtí kopali penaltu v 77. minutě, kdy prohrávali 0:1. Klíma po souboji brankáře Bohemians Huga Jana Bačkovského s domácím Václavem Pilařem ve vápně nechal hru pokračovat, následně ale zasáhl videorozhodčí. Hlavní sudí se šel podívat na situaci k monitoru a následně nařídil pokutový kop. Jako první ale fauloval Pilař.

Jablonecký trenér Petr Rada na tréninku ukazuje, že má smysl pro legraci.
Vážný Petr Rada, trenér fotbalistů Jablonec, na tiskovce.

„Když byla hra přerušená, VAR (videorozhodčí) mě upozornil, že podle jeho názoru se jedná o pokutový kop, že tam došlo k udeření od brankáře. Proto jsem se šel podívat na obrazovku. Bylo chybou, že jsme se při přezkumu obrazovky zaměřili primárně na souboj brankáře s útočícím hráčem. Tolik jsme nevěnovali pozornost tomu, co situaci předcházelo. Byla to chyba, ale jen proto, že jsme lidi,“ řekl novinářům Klíma.

Hlavní sudí pro změnu chyboval v nastavení. Poté, co Jablonečtí otočili stav na 2:1, fauloval ve vápně domácí Tomáš Hübschman. Klíma však nařídil penaltu, z níž „Klokani“ srovnali na konečných 2:2, až po zásahu videorozhodčího.

„U toho druhého pokutového kopu bychom chtěli VAR pochválit, protože pokutový kop byl nařízen správně. Čekali bychom, že ho nařídí sám rozhodčí,“ uvedl člen komise rozhodčích Libor Kovařík.

Vám přijde normální, aby Pelta chodil o poločase do kabiny rozhodčích? znělo od Klokanů

Při zápase chyboval i čtvrtý sudí Hanousek, který příliš toleroval nevhodné projevy domácího trenéra Rady. „Vyčítáme mu, že si měl zavolat rozhodčího a měli udělit druhou žlutou kartu a červenou kartu trenérovi domácích za opakované nesportovní chování,“ řekl Kovařík.

Při zápase vzbudila emoce i návštěva šéfa domácího klubu Miroslava Pelty v kabině rozhodčích během poločasové přestávky. Podle Klímy se bývalý předseda FAČR zdržel jen zhruba 15 sekund a pak na žádost sudích odešel. Tlak prý na rozhodčí nevytvářel. Incidentem se zabývá disciplinární komise.

Komise rozhodčích pozastavila delegaci i dvěma sudím po sobotním utkání Hradce Králové s Libercem (1:1). Čtvrtý rozhodčí Vít Zaoral a první asistent Radim Dresler vynechají jedno kolo za to, že hlavnímu Zbyňkovi Proskemu poradili, aby za ostrý faul hostujícího Filipa Havelky na Adama Vlkanovu udělil jen žlutou kartu. K vyloučení došlo ve 34. minutě až po zásahu od videa.

„V tomhle případě bychom chtěli pochválit pana (Jiřího) Adama, který seděl u VARu. Zasáhl správně. Rozhodli jsme se ale potrestat asistenta číslo jedna a čtvrtého rozhodčího, protože k přestupku došlo v jejich blízkosti a oni měli reagovat a rozhodčímu pomoci. Rozhodčí se jich obou ptal. Oba řekli, že je to žlutá karta, pro nás je to jednoznačně červená,“ řekl Kovařík.

Autor: ČTK