130 let
Smutní fotbalisté Slavie.

Smutní fotbalisté Slavie. | foto: ČTK

Jablonec vydrancoval vršovický Eden, sešívané porazil hladce 3:0

Sport
  •   22:20
PRAHA - Fotbalisté Slavie prohloubili krizi a v předehrávce 15. ligového kola prohráli s Jabloncem stejně jako v květnovém duelu v Edenu 0:3. Hosté rozhodli o svém triumfu dvěma góly hlavičkou během osmi minut úvodní půle.

Nejprve zaznamenal desátý zásah v sezoně Pekhart, jeden z šesti bývalých slávistů v základní sestavě Baumitu, a pak se trefil Lafata. Pojistku přidal v závěru Zábojník. Severočeši protáhli neporazitelnost na pět utkání a na jediný bod se přiblížili třetí Olomouci, naopak Pražané vyhráli jen jediný z posledních jedenácti duelů. Začátek přitom nenasvědčoval tomu, že by se Slavia měla znovu trápit.

Pražané rychle získali územní převahu a dostávali se i do šancí. Jenže v zakončení jim jako po celý podzim chyběl větší důraz. V sedmé minutě prošel přízemní centr z pravé strany až na zadní tyč, kde nabíhal Koreš, ale Špita vůbec neohrozil a mířil vedle.

Skóre otevřel bývalý slávista Pekhart
V 25. minutě sklepl míč Hora na Kisela, jehož nadějnou střelu v poslední chvíli zablokovala hostující obrana na roh. Slávisté neuspěli ani z následného závaru a v 28. minutě pykali. Gólový úder jim přitom zasadili jejich bývalí hráči - Vošahlík zacentroval do vápna a úplně volný Pekhart se hlavou nemýlil. Domácí marně reklamovali ofsajd. Jablonecký kanonýr se desátou trefou v ročníku dotáhl na nejlepšího ligového střelce plzeňského Rezka.

Radost Lafaty.

Ještě než se Pražané vzpamatovali, inkasovali podruhé. V 36. minutě tentokrát centroval pro změnu z levé strany Jablonský a postavou nepříliš vysoký Lafata hlavou využil dalšího zaváhání domácí obrany. Slávistickému gólmanovi Zlámalovi tak dnešní 25. narozeniny ještě do poločasu pořádně zhořkly. Vzápětí mohl snížit Kisel, ale Špit si s jeho podařenou ránou k tyči poradil.

Pekhart samostatný únik neproměnil
Zdecimovaní domácí se po pauze marně snažili dobýt jabloneckou branku. Místo toho hned zkraje druhého poločasu málem inkasovali z rychlého protiútoku. Pekhart se řítil v 54. minutě z úhlu sám na Zlámala, ale druhý gól v zápase nepřidal. Neujal se ani následný Pitákův pokus o lob, který přeletěl břevno.

Přesto se Baumitu nakonec podařilo vyrovnat výsledek z posledního vzájemného měření sil v Edenu, který v květnu vyhrál 3:0. Po Pitákově centru z přímého kopu Pražané opět zaspali a Zábojník prvním gólem v sezoně uzavřel skóre. Slávisté se nedočkali ani čestného gólu, neboť Milanu Černému sudí branku kvůli ofsajdu neuznali.

Fotbalová Gambrinus liga - 15. kolo

Slavia Praha - FK Baumit Jablonec 0:3 (0:2)
Branky: 28. Pekhart, 36. Lafata, 74. Zábojník. Rozhodčí: Adam - Košec, Teuber. ŽK: Hubáček, Koreš, Čelůstka - Lafata, Vošahlík. Diváci: 3974.

Slavia: Zlámal - Janda (46. Kaufman), Čelůstka, Koubský, Hubáček - Ragued - Hora, L. Jarolím, Koreš (61. Belaid) - M. Černý, Kisel. Trenér: Petrouš.

Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Pavlík, Jablonský - Vošahlík (79. Haurdič), Loučka (88. Beneš), Piták (77. M. Jarolím), Kovařík - Pekhart, Lafata. Trenér: Komňacký.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz