130 let

Jágru už se v dresu Rangers neobjeví. | foto: ČTK

Jágr: Rozhodla délka kontraktu

Sport
  •   8:41
NEW YORK - Těžké rozhodování českého hokejové útočníka Jaromíra Jágra o další budoucnosti po vypršení smlouvy s New Yorkem Rangers skončilo a nejproduktivnější Evropan v historii NHL bude působit v ruském Omsku. Šestatřicetiletého kladenského odchovance zlákal prý především fakt, že sibiřský klub nabídl Jágrovi dlouhodobý kontrakt.

Dosavadní kapitán Jezdců podle svých slov chtěl v NHL tříletou smlouvu, aby nemusel znovu řešit svou budoucnost před plánovaným návratem do Kladna.

Rangers i další zájemci, mezi nimiž byly Pittsburgh či Edmonton, údajně podle kanadské televizní stanice TSN nabízeli jen jednoleté kontrakty, tedy takové, s jakými Jágr nesouhlasil. "Chci se vrátit za tři roky domů, proto jsem žádal tříletou smlouvu, jestliže bych měl zůstat," řekl Jágr v pátek zámořským médiím ke svému rozhodnutí opustit NHL. "Ale zdá se, že s novou kolektivní smlouvou je těžké pro starší hráče podepsal dlouhodobé smlouvy, protože se kluby obávají, že po zranění nebo ukončení kariéry budou stále zatížené jeho platem do platového stropu."

Taková jsou totiž pravidla u hráčů od pětatřiceti let výše v kontraktu mezi NHL a NHLPA, který byl podepsán po výluce v sezoně 2004/05. Právě při ní přišel Jágr na chuť působení v Omsku. "Kvůli tomu pravidlu bylo příliš těžké se mnou uzavřít tříletou smlouvu pro jakýkoliv tým. Ale neměl jsem zájem o roční smlouvu, protože jsem nechtěl tím vším procházet příští rok znovu. Opravdu to nemám rád," prohlásil Jágr. "Nebylo to lehké rozhodnutí, bylo nejtěžší v mém životě, co se hokeje týká. Bylo to o hodně těžší, než jsem si myslel. Já prostě nenávidím změny."

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat