Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sparťaňská éra s Lavičkou: double, bitvy s Chelsea i trápení

Sport

  9:15
PRAHA - Takřka tři roky byl trenérem sparťanských fotbalistů Vítězslav Lavička, než ho ve středu odpoledne vedení klubu odvolalo. Letenský tým pod ním vyhrál ligu, domácí pohár a v Evropské lize trápil Chelsea. Na druhou stranu ani jednou nepostoupil do Ligy mistrů.

Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička foto: Mafra - Michal Šula

„Rád bych, aby tým získal svou typickou tvář. Aby fanoušci jednou třeba na nějakém fotbale řekli: Hele, ti hrajou jako Sparta.“

To jsou Lavičkova slova, když v květnu 2012 podepsal ve Spartě smlouvu. Mimochodem, v roli trenéra to bylo už potřetí.

Po Spartě končí v poháru i Plzeň. V penaltovém rozstřelu ji vyřadily Teplice

Hlavně ve svém druhém roce Sparta skutečně svou tvář měla. Nehrála na náhodu jako v minulosti a společně s Plzní předváděla nejhezčí fotbal v zemi.

„Zejména bych chtěl ocenit, že se panu Lavičkovi podařilo změnit způsob hry Sparty, pozvednout ho na vyšší úroveň a zapracovat celou řadu mladých hráčů. Naše vystupování v domácích soutěžích v minulé sezoně nesporně patří mezi nejsvětlejší místa naší novodobé historie,“ řekl majitel klubu Daniel Křetínský.

Jaké tedy byly tři sparťanské roky s trenérem Vítězslavem Lavičkou?

Rok první: Sparta trápila Chelsea

„I když cítíme hořkost, převažuje pozitivní pocit z předvedené hry. Chelsea jsme byli rovnocenným soupeřem v obou duelech.“ 

Přestože Sparta s Chelsea, která v té době byla úřadujícím vítězem Ligy mistrů, prohrála, tak za dvojzápas se slavným anglickým velkoklubem v úvodním jarním kole Evropské ligy sklízela chválu.

Po porážce 0:1 dokázala v Londýně remizovat 1:1 a sahala po senzačním postupu.

Sparta sice v ročníku 2012/2013 nevyhrála titul, když za mistrovskou Plzní zaostala o dva body, ale vystoupení v Evropě pro ni znamenalo naději na lepší budoucnost.

V Evropské lize prošla z kvalifikace do základní fáze Evropské ligy přes Admiru Vídeň a známý nizozemský klub Feyenoord Rotterdam (2:2 a 2:0).

V základní skupině Sparta skončila druhá za Lyonem. Až za ní zůstaly Athletic Bilbao a Kirjat Šmona. Pak už došlo na vyrovnané bitvy s Chelsea.

Rok druhý: nejdřív smutek, pak radost

Na začátku druhého roku byla Lavičkova pozice nejistá. Sparta totiž předvedla totální kolaps ve 2. předkole Evropské ligy proti Häckenu. Po výsledcích 2:2 a 0:1 pro ni poháry záhy skončily. 

„Je to obrovské zklamání, což na mně asi bylo vidět. Mrzí mě to za celou Spartu, za naše fanoušky. Je to škoda. Velká škoda,“ opakoval Lavička ještě dva dny po vyřazení. „Už po zápase jsem řekl, že jsem pod tím podepsaný jako hlavní trenér a téhle zodpovědnosti se nezříkám.“

Nejisté výkony mají svoji oběť. Trenér Lavička končí u fotbalistů Sparty

Vedení klubu nakonec Lavičku podrželo. A Sparta se odrazila ke spanilé jízdě za titulem a triumfem v poháru. Takzvaný double vyhrála podruhé v novodobé historii.

Letenské mužstvo vyhrálo ligu s rekordním počtem bodů a v dramatickém finále poháru zdolalo na penalty Viktorii Plzeň. Krátce poté slavila Sparta triumf i v Superpoháru.

„Máme obrovskou radost, byla to vydařená sezona,“ usmíval se Lavička. Před ním už se rýsoval velký letní cíl - postup do Ligy mistrů.

Rok třetí: zklamání v poháru a předčasný konec

Zase to Švédsko! Sparta rok po fiasku s Häckenem na severu Evropy opět zklamala. Přitom první zápas proti Malmö vyhrála 4:2, jenomže v odvetě na hřišti soupeře podlehla 0:2 a z kvalifikace Ligy mistrů vypadla ve 3. předkole

.„Je to rána, krutá skutečnost,“ litoval Lavička, jehož tým následně alespoň postoupil do Evropské ligy.

Ale cíl pro Evropu nesplnila Sparta ani v soutěži číslo dvě. V posledním, rozhodujícím zápase základní skupiny prohrála na hřišti Young Boys Bern, přišla o druhou - postupovou - příčku a do jarní fáze nepostoupila.

V té době byla Lavičkova pozice opět nahnutá. Sportovní vedení klubu řešilo situaci několik dnů, ale krátce před Vánocemi přeci jen oznámilo, že trenéra ve funkci ponechá.

Sparta však na jaře nezářila ani na domácí scéně. Jednobodová ztráta v lize na vedoucí Plzeň vzrostla na pět bodů. A úterní vyřazení ve čtvrtfinále domácího poháru znamenalo definitivní konec.

Vítězslav Lavička.
Co je?! Sparťanský kouč Vítězslav Lavička gestikuluje u postranní čáry.

„Chtěl bych hráčům, realizačnímu týmu, všem spolupracovníkům v klubu a samozřejmě i fanouškům poděkovat za to, co jsme ve Spartě společně prožili. Končím nyní v pozici trenéra klubu, ale sparťanem zůstávám i dál,“ vzkázal Lavička.

To nic nemění na tom, že jeho třetí sparťanské angažmá - trvající necelé tři roky - bylo nejúspěšnější.

V tom prvním byl jen jako záskok za odvolaného Jaroslava Hřebíka, než Sparta v létě 2002 po pouhých šesti ligových zápasech angažovala Jozefa Jarabinského. 

V tom druhém na podzim 2008 skončil záhy, když tým nepostoupil do hlavní fáze Poháru UEFA a prohrál tři soutěžní zápasy za sebou (definitivně skončil po porážce s derby se Slavií 1:4).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!