Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jak vidí ligu fanoušci: Podivná derby a smažený kapr

Sport

  9:27
PRAHA - Poslední týden byl velmi bohatý na události, ať již dvě derby pražských "S" nebo kauza kolem Bohemians Praha. Není divu, že se fanoušci ve svých statích spíše vracejí k událostem minulým, než k nahlížení do věcí příštích.

Odveta čtvrtfinále Ondrášovka cupu. foto: ČTK

Jak vidí ligu SLÁVISTA Tome, děkujeme za penaltu

Co jsme potřebovali, máme a z tří derby jsme vyšli jako vítězové v poměru 2:1 na zápasy. Drzouni z rudého koutku si jistě budou dlouho pamatovat, že jediný tým, který jim letos doma vyprášil zablešený kožich, je červenobílá síla!

Velká gratulace patří v neposlední řadě velkému resuscitátorovi Františku Ciprovi. Avšak ve všem s ním souhlasit nelze. Výrok, že "Sparta brečela jako vždycky", by bylo jistě možné podepsat, zvlášť pokud si někdo přečetl rozhovor se zarudlým gólmanem Blažkem. "Prohráli jsme, protože nás poškodil rozhodčí," tvrdí a tváří se, že to myslí vážně. Ano, ubližováním speciálně Spartě jsou čeští rozhodčí pověstní už po generace, Jardo. Samozřejmě zařídili i to, že letenští kašpárci dokázali dát za 270 minut jen jeden hodně šťastný gól.

Ale jako každá paušalizace jsou Ciprova slova nespravedlivá, ba (Brusel chraň) politicky nekorektní! V každé skupině se najdou výjimky, na něž podobná zjednodušení neplatí. Příklad za všechny – "náš" oblíbený Tomáš Řepků. Jak jen ho to muselo žrát, když si vzpomněl na pondělní likvidační kosu na Honzu Kyselu, která mu prošla u rozhodčího bez mrknutí oka! Ne, takhle to Tomáš nechat prostě nemohl. Boj se svým svědomím vydržel jen do osmé minuty následujícího mače a potom se zachoval jako chlap a kapitán. Za penaltu ti tedy, Tome, děkujeme a víme, že na tebe je vždycky spolehnutí.

Nakonec to tedy byl docela pěkný týden. Teď nechat rozehrát proti Kladnu pár mlaďochů a vzhůru do Jablonce!

MILOŠ CIHELKA; Autor (41) je tradicionalista ctící víru otců a zásadu, že krev není voda, i pokud jde o fotbal a věrnost Slavii.

Jak vidí ligu SPARŤAN: Ať už si vyhraje, kdo co chce

Sparta potřebuje zvítězit v lize, jedinou šancí, jak se mohou slátanci dostat do evropských soutěží, je zase vítězství v domácím poháru. K "překvapení" všech sešívaní postupují a letenští "slavně" vyhrají v lize.

Všichni hráči, trenéři a členové vedení obou klubů shodně tvrdí, že ze všech stran se několik dní valící informace o jejich možné dohodě jsou úplným nesmyslem a pouhou spekulací. Vše dopadlo, jak dopadlo, určitě jen "náhodou".

Vypadalo by to strašně uvěřitelně, kdyby těch "náhod" nebylo tolik. A kdyby se – čistě "náhodou" – neděly vždy ve prospěch týmu, který v tom daném utkání zrovna potřeboval zvítězit.

Jeden rozhodčí tak v pondělí v ligovém derby "náhodou" přehlédne Řepkovu brutální kosu a nevytáhne kartu, sešívaní stejnou "náhodou" za celý zápas pomalu nevystřelí na bránu a při závěrečném "tlaku" si nahrávají dozadu. Po zápase si věčně ubrečení slátanci ani nestěžují. V poháru zase sudí "náhodou" odpíská pro Slavii penaltu za ruku mimo pokutové území. A trenér Chovanec od 53. minuty šetří nejlepšího hráče Sionka na ligu.

To vše poté, co se funkcionáři obou "S" ruku v ruce snažili dvojzápas ve čtvrtfinále poháru přes svazové bafuňáře zrušit a špitá se o jejich společné večeři. Vzhledem k tomu, že se o možné dohodě dopředu psalo, mohou za vše mizerní rozhodčí. Ti dostanou směšný flastr na pět zápasů a jede se dál. Někdejší "puštění" zápasu pro záchranu Strakovy Plzně byl hnus. Podezření z dohody největších rivalů obrhnus! Ať si vyhraje, co kdo chce, letos už u toho být nemusím.

Autor (31) je namyšlený, leč velmi zhnusený sparťan

Jak vidí ligu BANÍKOVEC: Hanba panu sudímu Fraňkovi

Žurnalisti krapet ujeli, ne? Jako že si to pražští cajzlové před derby domluvili, že by ligové body brala Sparta a postup v poháru Slávie? Jsem od přírody podezřívavý a skoro za vším vidím spiknutí, ale tohle by už opravdu bylo moc. Já třeba vím, že můj soused je Klingon a zrovna si na leasing koupil kosmickou loď značky Ikarie XB1, ale že by si to pepíci odehráli dle svých not, to už by bylo silné kafe i pro mne.

Na druhou stranu jsem bytostně přesvědčen, že nejeden rozhodčí je fandou toho kterého klubu a to pak ovlivňuje jeho úsudek. Franěk zcela evidentně preferuje Spartu. Beztak až do vojny měl svůj pokojík polepený plakáty Tomíka Skuhravého v jeho upnutých trenýrečkách. Budoucí sudí ale tehdy zřejmě netušil, že jeden titul za druhým mířil na Letnou jen díky tomu, že to poručil soudruh Kapek. O cosi později od něj otěže převzal starý satanáš Košťál společně s démony Horníkem, Peltou a podobnými.

No a v současnosti pomůže pán s píšťalkou. Všichni víme, že Sparta letos udělá COKOLI, aby titul urvala, a Franěk se ukázal být dobrým pomocníkem, když rudým komsomolcům v derby nevyloučil Řepku, jenž opět jako smyslů zbavený sestřelil Kyselu. Kam se na to hrabe ducnutí Neuwirtha do Trappa, nebo Mičolův souboj tělo na tělo s Jandou, v utkání FCB v. Slavia.

Pane Fraňku, hanba! Cholerik měl být už v páté minutě ve sprše. Nechejme ale rudochy jejich osudu a zůstaňme věrni našim hochům, které v pondělí čeká těžký mač v Liberci. Mysleme proto pozitivně a věřme hlavně sami sobě.

DANIEL ROJAN, Autor (41) je zatvrzelý konzervativista a hrdý Chachar, který ví, co znamená milovat svůj klub.

Jak vidí ligu BOHEMÁK: Děkujeme, a nyní už odejděte

Šest mega v řiti, dvacet bodů v řiti, pan Kapr aspoň na dva roky ve fotbalové řiti. A pak že Haškův fotbalový svaz nekoná. Koná, a to docela rázně. Přesto se přikláním k názoru, že na zkažený víkend několika tisíc lidí je to jen slabá náplast.

Proč? Například proto, že nás (klokany) pan Kapr okradl o zřejmě jeden z historicky posledních zápasů zelenobílého baletu v Ďolíčku. Proto, že nás všechny (koho zajímá česká liga) okradl o možnost zjistit, který ze znepřátelených mančaftů je lepší na hřišti.

Sobotní derby mohlo být pěkné. Mohli jsme vyhrát – i docela vysokým rozdílem. Děkuji tedy klubu dříve známému jako Střížkov za snadné tři body. Jen to skóre opravdu mohlo být lepší. Děkuji a... nyní už můžete odejít. Klub do druhé ligy, pan podnikatel ještě dál.

Přeji tomu klubu a především jeho hráčům, aby se do elitní společnosti vrátili. Se staronovým názvem a bez mnohatunové přítěže nikoliv ve tvaru koule, ale ryby. Byli by mi sympatičtí.

A na konec něco úplně jiného, protože, jak se říká, jeden kapr Vánoce nedělá. Klokany čeká dnes důležitý souboj v Uherském Hradišti. Vítězství je důležité, neboť nám nechá naději na dohnání a předehnání sešívaných. Našim vršovickým sousedům se pod novým trenérem celkem daří, což je z velké části dáno tím, že v základní sestavě začal konečně stabilně nastupovat nejlepší brankář v klubu.

Nicméně naše šestibodová ztráta není nepřekonatelná. Když tedy letos nevyjdou ty evropské poháry, snad alespoň tu Slavii kousnem.

DANIEL CHALOUPKA, Autor (36) zažil mistrovskou a pohárovou sezonu jako malý chlapec a od té doby mu není pomoci.

Autor: