Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jaká je situace na českých stadionech?

Sport

  15:13
PRAHA - Otázky a odpovědi kolem bezpečnosti na českých fotbalových stadionech a srovnání se zahraničím.

Slušné fandění bylo výjimkou. foto: Hynek GlosLidové noviny

Kdo je zodpovědný za bezpečnost na stadionech?
Fotbalový svaz má s Policií ČR uzavřenou smlouvu, která vymezuje povinnosti obou stran. Fotbalové kluby zajišťují pořadatelskou službu, policisté zasahují na výzvu hlavního pořadatele. Ve výjimečném případě, jakým bylo derby Slavia - Sparta, zasahují podle vlastního uvážení. V zahraničí je bezpečnost na stadionech záležitostí klubů, které při jejím zajišťování prakticky vždy spolupracují s policií.

Je policie přítomna na stadionech?
V české lize je někde přímo v hledišti, jinde je připravena před stadionem v závislosti na místních podmínkách. Při rizikových zápasech bývají policisté přímo v hledištích. Nový návrh policejního zákona předpokládá, že policie na stadionech nebude a bude zasahovat jen v případě, že situaci nezvládnou pořadatelé. Kluby se takové změny obávají. Ve fotbalově vyspělých zemích je policie prakticky vždy v hledišti.

Kdo financuje bezpečnost na stadionech?
Pořadatelskou službu, často bezpečnostní agentury, platí klub, činnost policie je hrazena ze státních prostředků. Ministr vnitra Ivan Langer navrhuje, aby za zásah policie uvnitř stadionů v budoucnu kluby musely platit. V zahraničí je situace různá, například v Anglii policie po klubech požaduje částečnou kompenzaci nákladů, v Německu a Francii kluby policii neplatí.

Kolik stojí zajištění bezpečnosti na stadionu?
Náklady klubu na pořadatelskou službu mohou překročit až 100 tisíc korun na zápas. Policejní zásah při derby přišel policii podle odhadů na více než milion korun. Rozpočet menších ligových klubů se přitom pohybuje mezi 30 až 50 miliony korun.

Kdo financuje technické zabezpečení stadionů?
V české lize především kluby, případně města, pokud jim stadiony patří. Kamerový systém pro celou ligu by stál podle svazových odhadů 60 milionů korun a ČMFS hledá možnosti, jak s jeho financováním klubům pomoci prostřednictvím sponzorů a dotací od UEFA. V Anglii v době zpřísněného boje proti fotbalovým chuligánům pocházela většina prostředků na zvýšení bezpečnosti na stadionech ze státní pokladny.

Jaký je trest za výtržnost a nedodržení návštěvního řádu na stadionech?
V Česku téměř žádný - výtržník je pouze vyveden mimo stadion, ve
výjimečných případech je odsouzen k zaplacení pokuty. V některých zemích, například v Anglii a Francii, je vniknutí na hrací plochu nebo házení petard a velkých předmětů na trávník trestným činem, za který hrozí pokuty až 15 tisíc eur nebo vězení až do tří let.

Je možné výtržníkům zakázat vstup na stadion?
V českém fotbale takový zákaz mohou uložit jen soudy a dělají to zcela výjimečně. V zahraničí je to běžná součást trestu a v mnoha zemích existují registry problémových fanoušků. V Anglii a v Německu mohou vstup na stadion zakázat dokonce samotné kluby. V Česku se o to pokouší Sparta, ale názory právníků na to, jestli je to podle současných zákonů legální, se rozcházejí.

Autor: