Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jaké budou sportovní hity roku 2010? Ve znamení africké premiéry

Sport

PRAHA - Jaké budou vrcholné sportovní události roku 2010? Letošek bude ve znamení MS ve fotbale, v jeho stínu zůstane i zimní olympiáda ve Vancouveru.

Prezident FIFA Baltter s míčem určeným pro finálový turnaj. foto: ČTK

Šest let čekání od udělení pořadatelství se pro Jihoafrickou republiku smrsklo na necelých šest měsíců. Až 11. června vypukne v ­Johannesburgu mistrovství světa ve fotbale, upře se k fotbalovému svátku pozornost celé planety. Ať se budete zrovna nacházet kdekoliv, bude prakticky nemožné uniknout. Jisté je, že žádná jiná sportovní událost nemůže fotbalovému šampionátu letos konkurovat.

Další vrcholy roku 2010

Leden: Jihočeský Tábor po devíti letech znovu hostí mistrovství světa v cyklokrosu

Únor: zimní olympijské hry ve Vancouveru

Březen: začíná sezona formule 1 s hvězdným Michaelem Schumacherem

Duben: v hokejové NHL bude jasno, kdo si letos zahraje v play-off

Květen: Německo přivítá hokejovou elitu na mistrovství světa

Červen: tenista Roger Federer může ve Wimbledonu získat už sedmý titul a vyrovnat tak rekord

Červenec: v Jihoafrické republice začne mistrovství světa ve fotbale

Srpen: v Brně se jede tradiční VC České republiky silničních motocyklů

Září: fotbalová reprezentace vstoupí do kvalifikace na Euro 2012

Říjen: v Brně a Ostravě vyvrcholí mistrovství světa žen v basketbalu

Listopad: FIFA určí pořadatele mistrovství světa ve fotbale v letech 2018 a 2022

Prosinec: tenisový Davis Cup pozná svého vítěze

Až druhá v pořadí zůstane zimní olympiáda, další klíčová událost roku. Prakticky v žádném měřítku nemohou hry ve Vancouveru fotbalovou konkurenci výrazně předčít. Snad jen z domácího pohledu má fotbalový šampionát jeden výrazný handicap – bude na něm chybět české reprezentace.

V komentáři nizozemského deníku Handelsblad vidí postavení obou akcí jasně. "Když někdo tvrdí, že je olympiáda větší událost než mistrovství světa, nelze ho brát vážně. Porovnání roztomilého zimního festivalu s­největší události na světě pokulhává v každém ohledu."

Možná je tento názor až příliš radikální, možná ale není daleko od pravdy. Fotbalové mistrovství světa má letos významný mimosportovní přesah. Půjde o první velkou sportovní akci pořádanou na africkém kontinentu, který se chce předvést před okolním světem. "Připravíme prvotřídní šampionát, který navždy změní pohled celého světa na naši zemi. A­zanechá velký odkaz pro celou Afriku," vyhlásil jihoafrický prezident Jacob Zuma.

Kvůli potížím s výstavbou stadionů a budování infrastruktury přitom několikrát hrozilo, že Jihoafrická republika o pořadatelství přijde. Dnes panují největší obavy hlavně kvůli vysoké míře kriminality, která může ohrozit téměř půl milionu zahraničních fanoušků. V tom má země, kde dojde denně k 50 vraždám, největší rezervy.

To v Kanadě výraznější problémy s přípravami neměli. Snad s výjimkou narůstajícího rozpočtu, který museli loni organizátoři navýšit oproti předchozím předpokladům o necelé dvě miliardy korun. Na rozdíl od minulosti také není jisté, zda akce přinese zisk. Už předchozí zimní olympiáda v Turíně v roce 2006 skončila se ztrátou 25 milionů eur. To je velký rozdíl v­porovnání s posledním mistrovstvím světa ve fotbale, které v roce 2006 německým pořadatelům vydělalo 56,5 milionu eur.

Globální dosah fotbalového šampionátu zůstává mnohem větší. Stačí připomenout, že do kvalifikace, z­níž nakonec vzešlo 32 účastníků turnaje, se zapojilo 204 zemí, zatímco na zimní olympiádu dorazí sportovci "jen" z ­80 zemí.

Opět bude vadit časový posun
Od toho se odvíjejí i čísla televizní sledovanosti. Přenosy z minulé zimní olympiády v Turíně příliš nezaujaly americké diváky. Sledovalo je průměrně téměř čtyřikrát méně diváků než finále ligy amerického fotbalu Super Bowl. Víc diváků zaujal i­seriál Zoufalé manželky. Hodně za to mohl časový posun, kdy diváky nelákalo sledovat "příběhy se známým koncem", tedy soutěže vysílané v prime timu ze záznamu. Stejnou překážku budou letos naopak řešit televizní stanice v Evropě.

To fotbalovému mistrovství patří v žebříčku nejsledovanějších akcí stabilně první místo. Už jen prosincový losovací ceremoniál přitáhl pozornost diváků na úrovni vrcholů zimních olympiád. I když na posledním šampionátu v Německu počet diváků nepatrně poklesl, stále s 26,3 miliardy diváků zůstává i­před letní olympiádou. Zimní olympijské hry mezi elitní pětici nepatří a nic na tom nejspíš nezmění ani dění ve Vancouveru.

V listu Handelsblad přidali ještě jeden pádný argument, kterým ilustrovali, jak velký rozdíl zůstává mezi zimní olympiádou a fotbalovým mistrovstvím světa. "Německý biatlonista Michael Greis a duo korejských rychlobruslařů na krátké dráze An Hjon-so a Čin Sun-ju patřili mezi hrdiny her v Turíně. Každý tam získal tři zlaté medaile. Stále se ale mohou procházet po ulicích Londýna nebo New Yorku, aniž by je někdo poznal." To by se Cristianu Ronaldovi nebo Lionelovi Messimu stát nemohlo.

Duel olympiáda vs. šampionát ve fotbale

 Trumfy olympijských her ve Vancouveru

- Žádná jiná událost nenabízí takovou variabilitu sportů. Užijete si napínavých zápasů v hokeji, kouzlo krasobruslení nebo napínavou podívanou při rychlobruslení. Celkem se představí 15 sportů.

- Zatímco fotbalový šampionát má jediný vrchol, Vancouver zažije ve dvou týdnech 64 finálových soubojů. Ve hře bude celkem 250 medailí.

- Vancouver zaplaví 5,5 tisíce sportovců, což je osmkrát více než na turnaji v Jihoafrické republice.

Trumfy fotbalového šampionátu v JAR

- Oproti zimní olympiádě, která nechává chladné obyvatele dvou kontinentů (Afrika a Jižní Amerika), je fotbalový šampionát skutečně globální akcí. Ostatně o 32 míst se pralo rekordních 204 zemí.

- Pořadatelé prodali televizní práva za zhruba 39 miliard korun a očekávají kumulovanou sledovanost 26,3 miliardy diváků.

- Říká se, že fotbal vyvolává největší emoce a vášně po celém světě. Na turnaji se totiž představí skutečné sportovní celebrity: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kaká nebo David Beckham.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha