Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jako když Češi zamkli Hadamczika v šatně. Messi a spol. povedou Argentince sami

Sport

  11:00
PETROHRAD/PRAHA - Nejzkušenější hráči Lionel Messi, Javier Mascherano a Nicolás Otamendi se před dnešním klíčovým zápasem o postup ze skupiny D proti Nigérii (20.00) rozhodli, že vezmou zodpovědnost na sebe.

Zklamaný Lionel Messi ze sebe udělal trenéra Argentiny. foto: Reuters

Tresty za politicky nekorektní gesta, Xhaka s Shaqirim zaplatí vysoké pokuty

Českou hokejovou reprezentaci na olympijském turnaji v Turíně v roce 2006 provází řada legend. 

Asi tou nejznámější je ta, jak hráči po nepovedené první třetině zápasu s Kanadou zamkli šatnu, aby do ní nemohl tehdejší kouč Alois Hadamczik. 

Češi tím nastartovali obrat, který vedl až k zisku bronzových medailí.

Podobná situace se nyní dle listu Daily Mail stala na fotbalovém mistrovství světa v Rusku v týmu Argentiny. 

Jorge Sampaoli vs. Lionel Messi, tak vypadá momentální uspořádání kabiny.

Nejzkušenější hráči Lionel Messi, Javier Mascherano a Nicolás Otamendi se před dnešním klíčovým zápasem o postup ze skupiny D proti Nigérii (20.00) rozhodli, že vezmou zodpovědnost na sebe. 

Po debaklu 0:3 od Chorvatů požádali technického ředitele Argentinského fotbalového svazu (AFA) Jorgeho Burruchagu, aby si mohli taktiku na zápas i sestavu určit sami a kritizovaný kouč Jorge Sampaoli nemohl do řízení týmu zasahovat.

„Mluvil jsem s Burruchagou, takže vím, že dovolil hráčům převzít velení. Pokud bude chtít Sampaoli proti Nigérii sedět na lavičce, tak může. Pokud ne, tak to také nebude problém,“ řekl britskému listu Daily Mail Ricardo Giusti, který spolu s Burruchagou v roce 1986 slavil jako hráč poslední titul mistrů světa pro Argentince.

Zápas Nigérie - Argentina budeme živě sledovat ZDE

Finalisté z posledního světového šampionátu, kteří ze zápasů sIslandem a Chorvatskem získali pouhý bod, musí nad Nigerijci vyhrát a zároveň doufat, že Islanďané v souběžně hraném duelu neporazí Chorvaty. 

Aby se Jihoameričané nedostali před duelem s africkým týmem pod ještě větší tlak, rozhodl se předseda AFA Claudio Tapia ponechat Sampaoliho utýmu s tím, že Messi a spol. budou mít v kabině hlavní slovo. 

Renomovaný argentinský trenér přitom před dvěma lety přivedl k triumfu na Copě America Chilany, kteří porazili Argentinu ve finále poté, co právě Messi neproměnil rozhodující kop v penaltovém rozstřelu.

Vystoupí z Maradonova stínu?

Veškerá pozornost tak dnes bude upřena právě na Messiho. Ten v sobotu oslavil 31. narozeniny a předpokládá se, že letošní šampionát pro něj bude poslední.

Derniéra na turnaji to bude navíc nejspíš i pro dalších třináct třicátníků, které má Argentina vkádru. 

Loučit se šampionátem by se měli v Rusku Macherano, Otamendi, brankář Willy Caballero, záložník Angel Di María či útočník Gonzalo Higuaín.

Zajímavé bude také sledovat, jak se bouřlivák Sampaoli bude chovat na lavičce, když bude mít omezené pravomoci. 

Že by spolupráce dvou hlavních mužů v argentinském týmu mohla fungovat, ukázal právě nedělní trénink, na němž usměvavý Sampaoli poblahopřál Messimu všechno nejlepší.

Argentina vs. Island. Zklamaný Lionel Messi.
MS: Argentina - Chorvatsko (Rebič, Acuňa)

Otázkou však je, jak kapitán Argentinců unese už tak velký tlak, který je na něj upřen. Fanoušci jej totiž neustále srovnávají s Diegem Maradonou, který měl hlavní zásluhu na již zmíněném titulu mistrů světa z roku 1986. 

To držitel pěti Zlatých míčů pro nejlepšího hráče světa je pod palbou kritiky za to, že v dresu Argentiny nepředvádí tak dobré výkony jako na klubové scéně za Barcelonu.

Dnes bude mít možnost kritikům ukázat, že se mýlí. Dovede Argentinu za postupem do play off?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!