130 let

Manchester United vs. Chelsea: Rashford slaví gól v síti hostí. | foto: Reuters

Jako mladý hladověl, teď krmí děti po celé Británii. I tak schytal Rashford kritiku od legendy United

Sport
  •   11:44
Manchester - Marcus Rashford není jako většina ostatních třiadvacetiletých mládenců. Finanční stránku dospívání nemusí řešit, díky svým fotbalovým dovednostem si už několik let vydělává velice slušné peníze. Útočník Manchesteru United si tohoto privilegia nadmíru váží, ale v posledních měsících ukázal, že myslí také na ty, kteří v životě z různých příčin tolik štěstí neměli.

Rashford v aktuální době koronavirové pandemie rozjel kampaň Free School Meals proti dětské chudobě. Patřil ke klíčovým osobnostem, kterým se podařilo přesvědčit britskou vládu, aby i během letních prázdnin hradila obědy pro zhruba 1,3 milionu dětí se sociálně slabším rodinným zázemím.

Marcus Rashford slaví hattrick do sítě Lipska.
Marcus Rashford (vlevo) v souboji o míč se Sergem Aurierem.

Anglický reprezentant je s touto problematikou dobře obeznámen, vyrůstal totiž se čtyřmi sourozenci a svobodnou matkou. „Musela pracovat opravdu tvrdě, aby nás uživila. Dělala vše, co bylo v jejích silách. Někdy jsme si nemohli dovolit ani jídlo, ale měl jsem spoustu kamarádů, kteří chápali situaci a snažili se nám pomáhat,“ zavzpomínal pro BBC.

Národní poklad

Za svou obdivuhodnou činnost obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria (MBE). Zároveň se stal nejmladším držitelem čestného doktorátu manchesterské univerzity a navázal tak na dvě největší legendy Red Devils – Alexe Fergusona a Bobbyho Charltona.

„Jako černý kluk z Wythenshawe (část Manchesteru) jsem si nikdy nemyslel, že budu MBE. Je to mimořádný okamžik pro mě a celou rodinu, ale především pro mou matku, která si toto ocenění zaslouží nejvíce,“ uvedl Rashford v rozhovoru pro klubový web.

Pokora a skromnost z něj přímo čiší. Nadějný fotbalista nepotřebuje obdiv ostatních, dělá pouze to, co považuje za správné. Je však na místě uznat, že dokázal něco fantastického. 

Vždyť jen během minulého týdne se sociálně slabší rodiny po celé Velké Británii dočkaly více 7 milionů jídel zdarma. Petici směřovanou na vládu, která by se dle Rashforda měla tomuto problému více věnovat, podepsalo více než milion lidí.

Anglický útočník sklízí chválu také napříč fotbalovým světem. „Skvělá práce, Manchester je na tebe pyšný,“ stojí na twitterovém účtu Manchesteru City, městského rivala United. Přidali se i spoluhráči, významné osobnosti nejpopulárnějšího sportu planety nebo další týmy.

„V takových momentech nezáleží, jestli jste na hřišti největšími soupeři. Každý fotbalista je lidská bytost. A to, co Marcus začal, je naprosto neuvěřitelné. Věřím, že maminka je na něj velice pyšná. Osobně se neznáme, ale i já jsem na něj pyšný,“ nechal se slyšet trenér Liverpoolu Jürgen Klopp.

Další milník

Dobrou práci odvádí Rashford také na fotbalových trávnících, daří se mu především v Lize mistrů. Minulý týden naskočil do utkání s Lipskem z pozice náhradníka až ve druhém poločase, přesto se stihl na jasném vítězství 5:0 podílet výraznou měrou. Na svůj první hattrick mezi dospělými potřeboval jen šestnáct minut.

Podobný kousek se v historii Manchesteru United povedl jen jednou. Současný kouč Red Devils Ole Gunnar Solskjaer se v roce 1999 trefil po nástupu z lavičky do sítě Nottinghamu Forrest hned čtyřikrát.

Jeden z největších talentů anglického fotbalu přitom mohl zkompletovat hattrick o tři minuty dříve, opět ale ukázal na tak mladý věk velkou vyzrálost. Exekuci pokutového kopu totiž přenechal Anthonymu Martialovi, kterému se v úvodu nové sezony příliš nedaří.

„Trochu jsme to spolu prodiskutovali, na penaltu jsem si věřil. Ale věřil jsem i Anthonymu, takže to nebyl žádný problém,“ odůvodnil své rozhodnutí Rashford, kterému na poslední gól nahrál (ano, hádáte správně) právě Martial.

Kritika od legendy

Hráčům Manchesteru se v Lize mistrů daří. Kromě Lipska si vyšlápli také na silné PSG, navíc mají před sebou dvojzápas s tureckým Başakşehirem, jasným outsiderem skupiny. V zápasech Premier League to ale družině trenéra Solskjaera vůbec nešlape.

Jen sedm bodů po šesti kolech, patnácté místo v tabulce a žádné vítězství ve čtyřech domácích duelech hovoří za vše. Po hrozivém výkonu v nedělním utkání proti Arsenalu, které Red Devils prohráli 0:1, neunikl kritice ani Rashford.

„Sledoval jsem ho zblízka. Vysloužil si spoustu zasloužené chvály, ale řeč jeho těla byla šokující. Když se vám nedaří, jen pokrčíte rameny? Ne, když to nejde, tak si vyhrnete rukávy a bojujete za svůj tým. Právě v těchto momentech potřebujete lídry a osobnosti. Ale v tomto mužstvu je nevidím,“ nešetřil ve studiu na stanici SkySports své následovníky Roy Keane, bývalý skvělý záložník United.

Na obranu anglického útočníka lze říct, že před pár dny oslavil teprve třiadvacáté narozeniny. Rashford má okolo sebe starší a zkušenější spoluhráče, kteří musí v pravý čas prásknout do stolu.

Jeho mimofotbalové aktivity ovšem ukazují, že charakter rozhodně má. Už teď je vzorem milionů dětí po celém světě. Umí si jít za svým a nedává si malé cíle. Ale stále je velice mladý, do role vůdce kabiny musí teprve dorůst.

Autor: Vojtěch Tůma