Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jankto po hladké výhře: Výsledek parádní, Součka si vážíme, dlouho tu takový hráč nebyl

Čeští fotbalisté v kvalifikaci proti Estonsku foto: ČTK

Lublin - Český fotbalový reprezentant Jakub Jankto označil vítězství 6:2 nad Estonskem v úvodním zápase kvalifikace mistrovství světa za parádní výsledek. Podle pětadvacetiletého záložníka a autora šestého gólu jsou v dnešní době vyrovnaných soupeřů podobné vysoké výhry cenné.
  12:11

„Myslím, že výsledek 6:2 je parádní. Když jsem se pak díval na ostatní výsledky, že Slováci remizovali 0:0 s Kyprem nebo Portugalsko vyhrálo nad Ázerbájdžánem jenom 1:0, tak to ukazuje, jak jsou týmy strašně vyrovnané. Šest gólů s Estonskem musíme brát,“ řekl Jankto na tiskové konferenci po utkání v polském Lublinu, kde se hrálo kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením v Estonsku.

Tomáš Souček
Tomáš Souček

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého už ve 12. minutě inkasovali jako první, ale ještě do přestávky otočili skóre čtyřmi brankami. „Obdrželi jsme hodně laciný gól, kterému jsme se měli vyvarovat. Možná nás probudil. Do konce prvního poločasu jsme byli jasně lepší, vytvořili si několik brankových příležitostí a mohli dát ještě víc gólů. Myslím, že jsme hráli velice dobře. V druhém poločase jsme přidali ještě dva góly, možná jich také mohlo být víc,“ uvedl Jankto, který v 56. minutě zvýšil na 6:1 střelou z halfvoleje.

Dvě obdržené branky jsou podle něj varováním před sobotním domácím duelem s největším favoritem kvalifikační skupiny E Belgií. „Jsou to situace, které musíme v dalším zápase zlepšit. Když to uděláme proti Belgii, tak nás budou trestat z každé šance. Určitě chyby byly, ale zápas byl jinak hodně pozitivní a šest gólů vůbec není špatné,“ konstatoval záložník Sampdorie Janov.

Pochválil středopolaře Tomáše Součka za premiérový hattrick v reprezentaci. „Je vidět, že je v parádní formě. Pro nás určitě klíčový hráč. Daří se mu skvěle ve West Hamu i s Cufem (Vladimírem Coufalem). Pozitivní pro nás i celou Českou republiku, protože dlouho tady nebyl takový záložník, který dá devět gólů za 29 ligových zápasů. Určitě mu fandíme a gratulujeme,“ prohlásil Jankto.

Estonci, kteří kvůli koronavirové karanténě museli na poslední chvíli obměnit polovinu kádru, podle něj vůbec nebyli slabým soupeřem. „Mě hodně překvapilo, jak presovali po celý zápas. V 89. nebo 90. minutě vystřídali pět hráčů a stejně nás presovali a nenechali hrát,“ poznamenal odchovanec Slavie.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...