Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jankulovski s AC Milán slaví italský titul

Sport

  23:04
MILÁN - Fotbalisté AC Milán získali v italské lize osmnáctý mistrovský titul. Z ligového prvenství se radují poprvé od ročníku 2003/2004. Dlouhodobý lídr soutěže remizoval ve 36. kole italské ligy na hřišti AS Řím 0:0 a dvě kola před koncem si zajistil nedostižný sedmibodový náskok na předchozího mistra Inter Milán. "Rossoneri" svého městského rivala dorovnali v počtu získaných Scudett.

Fotbalisté AC Milán slaví. foto: Reuters

Pravděpodobně svoji poslední sezonu v Itálii završil ziskem titulu český obránce Marek Jankulovski, který vinou zranění i nejisté pozice v mužstvu nastoupil v této sezoně k pouhým sedmi soutěžním utkáním.

Počty italských ligových titulů

27 - Juventus Turín,
18 - Inter Milán, AC Milán,
9 - FC Janov,
7 - AC Turín, FC Boloňa, US Pro Vercelli,
3 - AS Řím,
2 - AC Fiorentina, Lazio Řím, SSC Neapol,
1 - US Cagliari, AS Casale, Novese, Sampdoria Janov, Hellas Verona.

V pondělí čtyřiatřicetiletý fotbalista se stal italským mistrem poprvé během svého desetiletého působení na Apeninském poloostrově. V červenočerném dresu vyhrál v roce 2007 Ligu mistrů, Superpohár UEFA a MS klubů.

Trenér Massimiliano Allegri dovedl své svěřence k titulu hned ve své první sezoně na lavičce. K triumfu výrazně pomohly i letní ofenzivní posily Zlatan Ibrahimovic a Robinho, kteří dohromady nastříleli šestadvacet ligových branek.

AS Řím měl v prvním poločase utkání převahu, ale nedokázal překonat pozorného brankáře Christiana Abbiatiho. Po přestávce přidali v ofenzivě i hráči AC, kteří však také nevyzráli na římského gólmana Doniho. Hosty, kteří na stadionu AS nevyhráli od roku 2005, nakonec nemusela mrzet ani ukončená pětizápasová vítězná série.

Autor:

3+1, Jílové u Prahy, nezařízený, 78m2
3+1, Jílové u Prahy, nezařízený, 78m2

Masarykovo náměstí, Jílové u Prahy, okres Praha-západ
17 500 Kč/měsíc